EU se neće miješati u spor oko ćirilice

Evropska unija nema namjeru da se miješa u spor oko ćiriličnih tabli u Vukovaru, rekao je portparol evropskog direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost Denis Abot.

Upitan da prokomentariše stanje u Vukovaru, gdje demonstranti ne dozvoljavaju postavljanje dvojezičnih tabli koje su propisane zakonom, Abot je podsjetio da je poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina ugrađeno u temeljne dokumente EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca koji već dugo opterećuje Belgiju. Kako je rekao, kada se doselio u Belgiju bio je zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

“Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil”, ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel.

“Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo mešati ni u slične sporove u Hrvatskoj”, zaključio je Abot.

Nakon višednevnih protesta zbog uvođenja dvojezičkih natpisa u Vukovaru, Štab za odbranu Vukovara ponudiće državi “Platformu za bolju Hrvatsku”, o kojoj će se, kako su saopštili, “više čuti i čitati u narednom periodu”.

Štab poručuje da neće odustati od protivljenja dvojezičnim natpisima, odnosno natipisima na ćirilici ali da protesta više neće biti u tom gradu već će ih, ukoliko bude potrebno, biti u drugim hrvatskim gradovima.

Štab za odbranu Vukovara, koji taj grad naziva hrvatskim Vukovarom, ističe da neće dopustiti “haotični scenario” na ulicama grada, koji “kao simbol zaslužuje i dobiće pijetet”.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba, što prema Ustavu znači i uvođenje ćiriličnih obilježja na sjedištima lokalne uprave, čemu se Štab protivi.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender