Ključ opstanka BiH drže Bošnjaci

“Ako toga ne bude, oni će sami uništiti BiH”, pojasnio je Dodik za “Večernji list” izdanje za BiH.

On je naglasio da BiH prijeti nestanak zbog nametanja političkih predstavnika.

Govoreći o pitanju “Sejdić-Finci”, predsjednik Srpske je rekao da ova odluka ne traži ništa drugo osim da se eliminiše diskriminacija u pogledu kandidovanja, da bi svi mogli biti birani na funkcije na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije protiv evropskog puta BiH i spremna je ispunjavati međunarodne obaveze.

Dodik je naglasio da je nemoguće dati odgovor da li će do 1. oktobra biti postignut dogovor, ali su svi modeli poznati i potrebno se opredijeliti za jedan kada je riječ o FBiH. “Taj model podrazumijeva da se predstavnici Bošnjaka i Hrvata o tome dogovore”, rekao je Dodik i dodao da Srpska nije spremna da pravi bilo kakve ustupke BiH.

Na pitanje da li bi se na narednom sastanku sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom mogao postići dogovor, Dodik je naveo da bi bio srećan ako bi se to dogodilo i BiH bi se mogla uputiti prema podnošenju aplikacije za članstvo, ali da nije siguran u to.

Predsjednik Srpske naglasio je da nema ništa protiv da se u okviru FBiH uspostavi teritorijalna jedinica koja bi predstavljala jednu federalnu republiku sa hrvatskom većinom.

Na pitanje vidi li sebe kao člana Predsjedništva BiH, on je rekao možda, kada bi vidio da je moguće napraviti tri federalne jedinice i da se eventualno BiH uputi na konfederalni poredak.

Izvor: Večernji list

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender