Od 40 pješaka 22 idu ispod pasarele

Nerijetko se može vidjeti da pojedini pješaci, kojima se teško penjati na pasarelu, ulicu pređu ispod nje, a prema pričanju taksista, najveći problem je kad to čine majke s malom djecom.

“Pješaci pretrčavaju gdje god stignu, bez obzira na to što do pješačkog prelaza nemaju ni deset metara. Više puta mi se dešavalo da neko iskoči pred auto, a posebno su opasne starije osobe koje polako idu te obilaze između kolone vozila”, kaže Srećko G., vozač.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka istakli su da je propisana novčana kazna od 40 KM za prekršaj kada se pješak ne kreće obilježenim pješačkim prelazom ili posebno izgrađenim prelazom.

“Kazna je propisana ako su pješaci pri prelaženju puta, od pješačkog prelaza udaljeni manje od 100 metara, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, počinilac će biti kažnjen novčanom kaznom od 50 KM do 200 KM”, navode u CJB-u.

Kako su potvrdili, do polovine avgusta ove godine evidentirano je čak 1.167 prekršaja prelaženje kolovoza mimo izgrađenih pješačkih prelaza.

Za isti period u ovoj godini na području istočnog i zapadnog tranzita evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali pješaci.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapredenje bezbjednosti saobraćaja RS, kazao je da je tokom aprila rađena analiza na zapadnom tranzitu u kojoj je utvrđeno da od 40 pješaka, čak 22 pređu ispod pasarele, što je zabrinjavajući podatak.

Takvim ponašanjem ugrožavaju, ne samo svoju bezbijednost već i bezbijednost vozača koji u takvim situacijama moraju naglo da koče.

Griješe i stariji i djeca

Prema riječima Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, najviše prekršaja pri prelasku preko tranzita čine lica starija od 55 godina.

On dodaje da pri prelasku ulica u gradu najviše griješe djeca.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender