23. 09. 2021.

Sirija, oružje pod međunarodnom kontrolom!

Rusija će uticati na Siriju da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, ako će to sprij ečiti vojne napade.Sirija pozdravlja ruski prijedlog o međunarodnoj kontroli hemijskog oružja, kaže sirijski šef diplomatije, prenosi Rojters.

Bašar el Asad zaprijetio odmazdom u slučaju vazdušnog napada SAD na Siriju.

Odustaćemo od vojnog napada na Siriju ukoliko Bašar el Asad u roku od nedjelju dana svoje hemijsko oružje preda pod kontrolu međunarodne zajednice, kaže američki državni sekretar Džon Keri, koji ipak, ne vjeruje da će Asad to učiniti. U SAD Barak Obama sve dalje od podrške za napad na Siriju. Na sjednici čiji je početak zakazan za danas, američki Kongres treba da odluči o prijedlogu predsjednika za napad na Siriju.

Keri, koji se nalazi u poseti Londonu ocenio je da rešenje za sirijsku krizu treba da bude političko, a ne vojno, ali da međunarodna zajednica ne može da stoji po strani dok tamošnji režim koristi hemijsko oružje.

Američki državni sekretar je nakon sastanka sa šefom britanske diplomatije Vilijemom Hejgom još jednom optužio sirisjkog predsjednika Bašara Al Asada za upotrebu hemijskog oružja protiv civila.

Hejg je izjavio da Velika Britanija pruža SAD “punu diplomatsku podršku” za vojnu akciju u Siriji, iako je London odlukom parlamenta izuzet iz nje.

Keri se nalazi na turneji po Evropi gde nastoji da dobije podršku za intervenciju u Siriji, ali i razgovara o mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.

Sa druge strane Atlantika stvari ne stoje baš najbolje po administraciju Baraka Obame koji ima sve manje šansi da dobiju podršku za napad na Siriju.

Kako navodi najtiražniji američki dnevni list, prema anketi koju je on sproveo, sada samo 44 od 533 kongresmena i senatora podržava rezoluciju, dok je protiv 149.

Kada se pogleda samo Senat, plan o napadu podržava 22, protiv je 19 senatora, a njih 59 se još nije izjasnilo. Procjenjuje se da će se za usvajanje tražiti većina od tri petine, to jest 60 od ukupno 100 senatora.

Situacija je po Obamu još gora u Donjem domu (Kongresu), gdje se prema pisanju Ju-Es-Ej Tudeja, sada 19 kongresmena izjasnilo da podržava rezoluciju, a čak 130 da joj se protivi. Kongres ukupno broji 433 mjesta, pošto su dva mjesta upražnjena i za njih još nisu održani izbori.

Procjenjuje se da su republikanci naročito protiv Obaminog predloga, i to u razmjeri osam prema jedan. Čak ni Afro-američki kongresmeni, koji obično u ogromnom broju podržavaju predsjednikova rješanja, sada nisu stali iza Obame.

Ju-Es-Ej Tudej navodi da se prema dostupnim podacima samo dvoje od 42 crnih kongresmena izjasnilo za napad na Siriju.

“Žurba s kojom se predsjednik vratio sa evropske turneje i najava obraćanja naciji pokazatelj je žurbe i vjerovatno rastućeg osjećaja zloslutnosti u Bijeloj kući”, smatra Lari Džekobs direktor Centra za političke studije Univerziteta Minesota.

Obama će danas dati intervju za šest nacionalnih televizijskih kuća u SAD, dok je za utorak uveče predviđeno njegovo obraćanje naciji iz Bijele kuće.

Senat bi u srijedu mogao da započne glasanje o Obaminoj rezoluciji, pri čemu se konačna odluka očekuje vjerovatno u petak, dok bi Donji dom (Kongres), mogao da glasa početkom naredne nedjelje.

Poziv Americi da se okrene razgovorima

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u Moskvi na sastanku sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Valid el Mualemom iznio ideju da zvanični Damask “stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno”, preneo je Rojters.

Lavrov je izjavio da će raditi na tome da uveri sirijsku vladu da stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, ukoliko će to doprinijeti da se izbjegne inostrana vojna intervencija u toj zemlji.

Mualem je poslije sastanka izjavio da Damask pozdravlja tu inicijativu.

“Sirija pozdravlja rusku inicijativu, motivisana zabrinutošću vođstva u Damasku za živote naših građana i bezbjednost naše zemlje, a na naš stav je uticalo i povjerenje koje imamo u mudrost čelnika Rusije, koji pokušavaju da spriječe američku agresiju na naš narod”, rekao je Mualem.

Sastanak dvojice ministara odvija se u kritičnom trenutku, zbog najava SAD da bi mogli da izvedu “ograničeni” vojni udar na sirijski režim zbog tvrdnji da je upotrijebio hemijsko oružje, koje je najprije iznijela sirijska opozicija.

Ruski prijedlog podržao i britanski premijer Dejvid Kameron. “Ako bi se to desilo, to bi bilo veoma dobrodošlo”, rekao je Kameron parlamentarcima.

Putin, kao i sirijski režim, smatra da su hemijsko oružje upotrebili ekstremisti kako bi isprovocirali stranu intervenciju protiv Damaska i tvrdi da bi vojni udar na Siriju bez odobrenja UN bio protivzakonit.

I bivši predsjednik SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Mihail Gorbačov smatra da američke diplomate moraju da upozore predsjednika SAD da ne započinje vojni udar na Siriju jer bi to moglo da ima nepredvidive posljedice.

Mišljenja da ne treba da se interveniše u Siriji je i tužilac za ratne zločine Karla del Ponte. “Moje iskustvo na Balkanu navodi me da vjerujem da bi to samo uzrokovalo još veći broj žrtava, još više poginulih”, izjavila je Del Ponte, koja je sada dio tima UN koji istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender