26. 09. 2021.

U julu Banjaluku posjetilo 5.390 turista

“Banjaluku je u julu posjetilo 3.229 stranih i 2.161 domaći gost. Domaći gosti ostvarili su 3.007 noćenja, a strani 6.083 noćenja“, rekao je Srni samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka Mladen Šukalo.

On je dodao da je u prvih šest mjeseci u Banjaluci ostvareno 31.660 turističkih dolazaka i 49.983 noćenja, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano 30.452 dolaska i 48.627 noćenja.

“Evidentan je porast broja dolazaka i noćenja turista u Banjaluku, što potvrđuje da je turizam rastuća grana privrede, uprkos ekonomskoj krizi“, rekao je Šukalo.

On kaže da bi ova činjenica trebalo da bude poziv svim društvenim strukturama da više ulažu u ovu privrednu granu radi otvaranja novih radnih mjesta, podizanje kvaliteta i kvantiteta turističke ponude, stvaranje dodatnih prihoda i drugih pozitivnih uticaja koje turizam ima na zajednicu.

“Na osnovu ankete za turiste i upita turista u turističko informativnim centrima Banjaluke, interesovanje je najveće za razgledanje grada. Naši informatori besplatno nude turističke mape Banjaluke i predlažu obilazak grada pješice koji obuhvata uži centar i tvrđavu Kastel“, kaže Šukalo.

Na drugom mjestu, prema riječima Šukala, nalaze se rafting Vrbasom i drugi vidovi avanturističkog turizma.

“Interesovanje turista izraženo je za posjetu pojedinim izletištima u okruženju, a predlaže im se Banj brdo, samostan trapista Marija Zvijezda, te lokalitet Krupa na Vrbasu”, dodao je Šukalo.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender