Biblioteke u Srpskoj uskoro u sistemu KOBIS

Ona je, nakon sastanka sa direktorom Narodne i univerzitetske biblioteke /NUB/ Republike Srpske Ljiljom Petrović-Zečić, istakla da je Vlada Srpske za ovaj projekat obezbijedila 34.000 KM.

“Nosilac projekta na kojem radimo četiri godine je Narodna i univerzitetska biblioteka, a KOBIS treba da postepeno zaživi u svim našim narodnim bibliotekama”, rekla je Soldat-Vujanović novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla je da bi novim zakonskim rješenjem biblioteke mogle biti vraćene u nadležnost lokalnih zajednica, koje su i njihovi osnivači.

“Ministarstvo prosvjete i kulture je 20 godina finansiralo plate zaposlenih u svim bibliotekama u Srpskoj. One su sad stale na svoje noge i nema razloga da ne razgovaramo o povratku na lokalni nivo”, navela je Soldat-Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, to se neće desiti preko noći, nego će Vlada Srpske pomoći da opštine preuzmu svoju nadležnost u nekom realnom roku kada se stvore uslovi za to.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke LJilja Petrović-Zečić naglasila je da je u sistemu KOBIS kompletan Balkan, osim Hrvatske, a da je za NUB posebno značajno što su tu 162 biblioteke Srbije.

“Osim potrebe da se ovaj projekat što više ubrza, razgovarali smo i o materijalnim troškovima biblioteke. Troškovi održavanja zgrade su veliki, nas dnevno posjeti oko 800 korisnika i potrebno je naći nova rješenja za finansiranje kako bi nesmetano obavljali svoju osnovnu funkciju”, istakla je Petrović-Zečić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender