26. 09. 2021.

Novac od “Telekoma” nije upotrijebljen za servisiranje javnog duga

Na pitanje Srne da prokomentariše stanje na eskrou računu, ministar Tegeltija ističe da se sredstava od privatizacije nalaze u opticaju i da je 51 odsto ukupne ostvarene cijene “Telekoma” ili 647,6 miliona KM sačuvano kao trajan kapital Republike Srpske u okviru Investiciono-razvojne banke kojim se kreditira privreda i stanovništvo.

Ostalih 49 odsto ili 612 miliona maraka, naveo je Tegeltija, čini ekonomsko-socijalna komponenta putem koje se bespovratna sredstva dodjeljuju za poboljšanje uslova življenja našeg stanovništva kao što su putevi, škole i bolnice.

On je rekao da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske do danas ukupno plasirala 1,481 milijarda KM, od čega se 82,7 odsto odnosi na kreditne, a 17,3 odsto u plasmane u hartije od vrijednosti.

“Ekonomsko–socijalna komponenta Razvojnog programa Republike Srpske bavila se investicijama koje poboljšavaju standard življenja i svake godine Informaciju o realizaciji ovih investicija razmatra Narodna skupština Republike Srpske”, dodao je Tegeletija.

On je naveo da su odobrenim projektima obuhvaćene sve opštine i gradovi u Republici Srpskoj što je u skladu sa opredjeljenjem za uravnoteženi razvoj Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u saobraćajnu infrastrukturu uloženo je 238 miliona maraka za realizaciju 57 projekata i time je obuhvaćeno 403 kilometra putnih pravaca.

“Podsjetiću samo na neke projekte – kružna raskršća u Banjaluci, Prijedoru i Trebinju, put Lukavica–Pale, nedavno otvoreni prevoj Čemerno i tunel Stambolčić”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da su odobrena i 34 projekta iz oblasti vodovodne, kanalizacione, privredne i tehnološke infrastrukture u ukupnoj vrijednosti od 71,8 miliona KM, kao što su, između ostalog, rješavanje problema vodosnabdjevanja u Prnjavoru i Vlasenici, rekonstrukcija magistralnog vrelovoda u Banjaluci, kanalizacija u Laktašima i Kotor Varošu.

Za program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida od sredstava privatizacije izdvojeno je 29 miliona KM, a za obrazovanja odobreno je 128 projekata u vrijednosti od 82,5 miliona KM, rekao je ministar finansija Srpske.

Primjera radi, kaže on, 46 miliona KM izdvojeno je za osnovno i srednje obrazovanje, 37,5 miliona KM za projekte u predškolskom obrazovanju, a iz oblasti srednjeg obrazovanja 22 projekta u vrijednosti od 8,5 miliona maraka, dok se na oblast visokog obrazovanja odnose 22 projekta vrijedna 36,5 miliona KM.

Ministar Tegeltija je podsjetio da su među projektima iz obrazovanja i nove škole u Palama, Modriči i Kasindolu. Takođe, dodao je Tegeltija, uložena su i značajna sredstva u novu zgradu Akademije nauka, zatim za uvođenje elektronskih dnevnika, nabavljanje minibusova za prevoz, renoviranje kampusa Univerziteta u Banjaluci, Ekonomskog fakulteta Pale, te Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

“U izgradnju ili završetak izgradnje gradskih sportskih dvorana, sportsko–rekreativnih centara i domova omladine, poput sportskih dvorana u Tesliću i Lukavici, Laktašima, Gradišci i Palama, Srpcu, te gradski stadion Banjaluka, ali i brojne dvorane u manjim sredinama poput Ribnika i Oštre Luke uloženo je 22,8 miliona maraka”, istakao je Tegeltija, dodavši i da je u oblast sudstva uloženo 7,5 miliona KM i odobreno sedam projekta.

Posebno se ulagalo, napominje Tegeltija, u oblast zdravstvenog sistema i socijalnih pitanja i to 51,2 miliona maraka. Sredstava su uložena u objekte poput Kliničnog centra Banjaluka, objekate sudske i transfuzijske medicine i brojne objekte porodične medicine širom Republike Srpske.

“Opštinama u Republici Srpskoj obezbijeđeno je 20 miliona maraka za sanaciju posljedica elementarnih nepogoda, a posao u realizaciji ovih projekata dobilo je 409 različitih firmi, dobavljača i izvođača radova, uglavnom iz Republike Srpske”, istakao je Tegeltija.

Izvor: Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender