22. 09. 2021.

Novi Sad: Osnovci pretukli nastavnika

Kako tvrdi ovaj nastavnik matematike, dječaci stari 12 do 15 godina su ga šutirali i udarali, sve dok mu nisu slomili nos i nanijeli brojne kontuzije.

Te večeri Janeš je izašao do obližnje pumpe kako bi naduvao gume na biciklu. Sjeo je na jednu klupu u parku kod željezničke stanice da odmori dok mu se ne pridruže surpuga i sin. U jednom trenutku, negdje oko 20.20 prišla mu je grupa dječaka i pitala ga koliko ima sati. Kada su čuli odgovor mirno su nastavili nekoliko koraka, a potom sačekali da im se pridruži još nekoliko osnovaca. Ukupno, bilo ih je sedam ili osam.

“Najmanji od njih, rekao bih da ide u šesti razred, prišao mi je i pitao me: ‘Znaš li nekog pedera’. Odgovorio sam da ne znam. U tom trenutku on je viknuo: ‘Ti si peder’, a svi dječaci su poletjeli ka meni da me šutiraju i udaraju”, priča Janeš.

U prvom trenutku, kaže Janeš, bio je u potpunom šoku. Nikako nije mogao da prihvati da ga je napalo nekoliko dječaka od kojih je najstariji, po njegovoj procjeni, stigao tek do prvog razreda srednje škole. Pokušao je da se brani, ali, kako se braniti od djece?!

pretucen nastavnik u novom sadu

“To su djeca, to su samo djeca. Kako da se branim? Pokušao sam da ih odgurnem. Najgore mi je bilo dok sam slušao ‘pusti i mene da ga šutnem’ i ‘hoću i ja da ga udarim'”, prisjeća se Janeš.

U jednom trenutku uspio je da im pobjegne, ali su ga srušili sa bicikla i nastavili da šutiraju. Koliko dugo, ne umije da odredi. Kada su prestali, on je bio u modricama, sa kontuzijama i nos mu je bio slomljen.

Dječaci su se ukrali bicikl i ranac u kojem su se nalazili lopta i fotoaparat. Janeš je triput povratio od bola i batina. Kada se policija pojavila, jedva je dao izjavu.

“Zabilježili su prijavu, iste večeri su mi priveli na prepoznavanje dvojicu momaka, ali to su bili znatno stariji momci. Do sada rezultata nije bilo. Pošto mi supruga predaje u obližnjoj školi ‘Kosta Trifković’ čula je od učenika da su se neki mladići iz druge škole već hvalili tučom”, kaže on.

Janeš je nakon napada zbrinut u uregntnom centru, gdje je zadržan do tri časa izjutra. Portparolka KC Vojvodine potvrdila je “Blicu” da je Janeš primljen u i da su mu povrede sanirane na Klinici za ORL, te da je nakon toga pušten na kućno liječenje.

Psiholozi potvrđuju da je nasilje sve učestalije, ali i brutalnije.

“Kvalitet nasilja je sve suroviji, mi smo postali nasilno društvo, to je problem”, ukazuje Vladan Beara, psiholog.

Društvo je nasilnije, a kriminalci su sve mlađi. Tokom prošle godine samo u Novom Sadu maloljetnici su počinili gotovo 600 krivičnih dijela.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender