28. 09. 2021.

Možda i ne bude napada na Siriju

Podsjetimo, Rusija je predložila Damasku da se zalihe hemijskog oružja koje ima Sirija stave pod međunarodnu kontrolu.

Obama je, u intervjuu za televiziju CNN, rekao da je moguće da dođe diplomatskog proboja i da taj prijedlog predstavlja pozitivan razvoj situacije, ali je upozorio da se mora sačekati kako bi vidjeli da li se radi o ozbiljnoj namjeri.

“Moguće je da ne dođe do napada. Mi već dugo tražimo da se riješi pitanje hemijskog oružja, jer je ono je prijetnja za mnoge nacije, kao i za SAD”, kazao je predsjednik Amerike.

On je rekao da se ne bi stiglo do ruskog prijedloga da nije bilo vojne prijetnje SAD. Obama je 31. avgusta izjavio da SAD treba da preduzmu vojnu akciju protiv Sirije, ali da će za to da traži odobrenje Kongresa.

“Vidjećemo da li može da se dođe do nečega što je ozbiljno. To ne bi riješilo problem građanskog rata, ali bi riješilo pitanje hemijskog oružja”, ocijenio je Obama.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo da hemijsko oružje koje Sirija posjeduje bude uništeno.

“Razgovarao sam sa Putinom i mislim da ni on ne vidi upotrebu hemijskog oružja kao nešto dobro. Mislim da može da dođe do proboja u razgovorima, ali mora da se nastavi pritisak”, naglasio je Obama.

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da bi ruski plan da Sirija preda svoje hemijsko oružje bio “važan korak” i upozorila Moskvu da mora iskreno pomoći međunarodnim naporima da se ublaži sirijska kriza.

Britanski premijer Dejvid Kameron podržao je prijedlog Rusije, generalni sekretar Ban Ki Mun je izjavio da će možda zatražiti da Savjeta bezbjednosti da zahtijeva od Sirije da hemijsko oružje smjesti na lokacije koje bi bile pod nadzorom UN, a njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je upućeni prijedlog “interesantan”, ali i da se nada da će nakon ponude uslijediti i akcija i da nije u pitanju samo “kupovina” vremena.

Podsjetimo, Obama je za danas najavio obraćanje javnosti u vezi sa Sirijom.

Predsjednik SAD trebalo bi danas da se sastane sa republikanskim senatorima kako bi pokušao da od njih dobije podršku za rezoluciju kojom se odobrava upotreba sile u Siriji zbog korišćenja hemijskog oružja.

Kako je saopšteno iz kancelarije Miča MekKonela, vođe republikanske manjine u Senatu, predsjednik će sutra otići na ručak sa republikanskim kongresmenima.

Američki Senat glasaće u srijedu da li da razmatra podršku rezoluciji predsjednika Baraka Obame, kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju, najavio je u ponedjeljak lider demokratske većine u Senatu Hari Rid.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender