22. 09. 2021.

Pandurevićeva: SNSD je jedini kriv za rušenje platforme

Gospođo Pandurević, evidentno je da se koalicija SNSD-SDS na nivou BiH raspada, zašto je do toga došlo i ko je odgovoran?

To treba da pitate rukovodstvo SNSD. Objektivan razlog ne postoji i da je, zaista, postojao neki problem, nacionalno odgovorna partija kojoj su interesi RS na prvom mjestu, zašta se SNSD izdaje da je, prvo bi nas pozvala i rekla- hajde da sjednemo, imamo nekih problema. Prošli put su se poigravali zajedničkim nastupom, kada je smijenjen Aleksandar Džombić, a sada- dok su pričali o Šaroviću, smijenili su ministra Stanića. Dakle, krucijalni razlog SNSD-a za rušenje ”jednog glasa u Sarajevu”, što ima nesagledive posljedice za budućnost RS, jeste-skretanje pažnje sa teške situacije i krize svake vrste u RS. Da budemo načisto, nismo ni mi bili zadovoljni kada je ministar finansija Nikola Špirić iz budžetske rezerve odobrio 640.000 KM za zapošljavanje 13 novih tužilaca u Tužilaštvo BiH. To je ono Tužilaštvo koje evo devet godina nije u stanju da procesuira Atifa Dudakovića, koje je obustavilo istrage u predmetima ‘Tuzlanska kolona’ i ‘Dobrovoljačka’, koje je slijepo za zločine nad srpskim stanovništvom, koje proganja čestite srpske junake, kakav je general Goran Sarić, a štiti Šemsudina Mehmedovića, Ejupa Ganića, Jovana Divjaka…To je ono Tužilaštvo za koje je SNSD do juče tvrdio da će ga ”ukinuti”, a, eto, sada ga gradi. No, cijeneći da je esencijalni interes RS i svih nas – jedan glas u RS- mi nismo ubirali jeftine političke poene na toj Špirićevoj i bruci SNSD-a.

Protekle sedmice je lider SNSD-a, Milorad Dodik najavio da će ova stranka zatražiti smjenu ministra, Mirka Šarovića, kako komentarišete ovakav potez SNSD-a i da li će zahtjev dobiti podršku u Parlamentarnoj Skupštini BiH, odnosno u Domu naroda?

Djelimično sam već odgovorila. Prvi razlog Dodikovog poteza jeste skretanje pažnje sa teške ekonomske situacije i krize u RS. Misli da će se sad građani RS dva-tri mjeseca zamajavati temom – hoće li ili neće biti smijenjen ministar Šarović, i da će zaboraviti da nemaju posla, da su im plate mizerne, da su opljačkani, a da Srpskom haraju kriminal, korupcija i nepotizam. Drugi razlog jeste što je ministar Šarović radio svoj posao u interesu svih građana, i RS i BiH,  i što je sasjekao neke kriminalne lance i uvozničke lobije, a zaštitio domaće proizvođače,što očito nije po volji SNSD-a.Treći razlog je Dodikova odmazda što SDS u RS otvara afere u koje su upleteni njemu bliski ljudi. I četvrti razlog je njegova paranoja i nervoza jer je shvatio i vidio istraživanja javnog mijenja koja kažu da će sljedeće izbore izgubiti od SDS-a… Ne vjerujem da će ova inicijativa dobiti podršku ni u Predstavničkom domu jer i partije iz Federacije su svjesne da je ministar Šarović najbolji ministar u BiH, a posebno su svjesne da nakon izbora 2014. godine Savjet ministara neće biti moguće formirati bez SDS.

Nastavlja se saga o Zakonu o JMBG, šta slijedi, kako vidite rješenje?

Imajući u vidu da Ustavni sud BiH još nije razmatrao apelaciju delegata SDA za ocjenu ustavnosti hitne procedure pri donošenju Zakona  JMB, te da će SDA sasvim sigurno ( kada se Ustavni sud izjasni o njihovom zahtjevu) pokrenuti i mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na sadržaj zakona, što će sve potrajati još nekoliko mjeseci, mi pozivamo Savjet ministara da produži svoju Odluku o JMB koja ističe početkom decembra. Do zakonskog rješenja će se na kraju doći, kada se premoste sve opstrukcije SDA, i to je ovo rješenje koje je u proceduri. Ono što je meni zanimljivo jeste što su zaćutali svi oni ”borci”, sve one NVO koje su stajala iza protesta 6.juna,  a neki od njih su se čak stavili na stranu SDA i protive se rješenju koje je predloženo zakonom.Dakle, u jedno više nema sumnje-niti je tim NVO niti SDA stalo do Zakona o JMB. To je bio smišljen scenario, da se pod krinkom ”borbe za JMBG”, sarajevskom ulicom, mi iz RS natjeramo da prihvatimo neustavno rješenje. Da smo tu popustili, isto bi nas čekalo i kod pitanja vojne, državne imovine, a vjerovatno i sprovođenja presude ”Sejdić-Finci”.

Koje su posljedice ‘’talačke krize’’, da li je na neki način unazadila rad Parlamenta?

Ono što unazađuje rad parlamenta, jeste to što pojedini bošnjački, pa i hrvatski ministri, u procedure šalju zakone koji su spisak njihovih centralističkih želja, a ne realnosti. Svi zakoni koji su predloženi u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, a to znači da su konsultovane i institucije RS koje su zadužene za primjenu tih zakona, dobili su našu podršku. Nažalost, bošnjački i hrvatski ministri najčešće ne poštuju ta pravila i šalju nam rješenja za koja unaprijed znaju da ne mogu proći, ali njima je bitno da ‘’otaljaju’’ svoj posao, i tako dolazimo u situaciju da izgleda kako Savjet ministara nešto radi, a parlament ruši te zakone. Pokazuje se da je velika greška Miroslava Lajčaka bilo nametanje izmjena Poslovnika o radu Savjeta ministara BiH tako da više za akte koji nemaju izvršni karakter (zakoni) ne mora glasati po jedan ministra iz reda od svakog od naroda, pa nam preglasavanjem srpskih ministara u parlament dolaze zakoni. Da je ostao stari poslovnik, I ostali ministri bi se morali truditi da nam šalju usaglašena rješenja. Inače, ‘’talačka kriza’’ nije postigla svoj cilj, nego upravo suprotno-u prvi plan je izbacila nerad i zloupotrebu čitavog sistema od strane nadležnih iz Federacije.

Kako kometarišete odbijanje glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića da se pojavi na raspravi radnog tijela parlamenta BiH o junskoj blokadi institucija BiH?

Kada odgovorno, po zakonu, radite svoj posao, onda nemate problem da se pojavite bilo gdje i pred bilo kim, i odgovorite na svako postavljeno pitanje. Gospodina Salihovića treba da pitate zašto se plaši ili ne želi da odgovori na pitanje zašto Tužilaštvo BiH onu noć nije radilo svoj posao iako je prekršen KZ BiH, i to u članovima 168. i 192. kojima je za počinioce krivičnih djela predviđena zatvorska kazna do 10 godina zatvora. Iz njegove reakcije na taj poziv, optužbi da mi poslanici iz RS na njega vršimo politički pritisak, valjda što mu postavljamo pitanja o (ne)radu,  te prijetnji da će se obratiti domaćim i međunarodnim institucijama, zaključujem da se on u svom radu ne vodi ustavom i zakonom, nego isključivo nalozima onih koji su ga na tu poziciju postavili.Tužilaštvo ne može biti otuđeni centar moći, institucija iznad sistema koja nikome ne polaže računa, jer to nije nigdje u svijetu, i zato je potrebno što prije donijeti izmjene i dopune zakona o VSTS i Tužilaštvu BiH kojima će se urediti da se tužioci biraju u parlamentima kako bi konačno počeli da odgovaraju za svoj rad.

Srpska od početka ima rješenja za sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, Federacija koči sprovođenje ove odluke, šta se može očekivati, kako postići kompromis?

Uvjerena sam da će na kraju biti usvojeno rješenje koje predlže RS, a koje je prihvatljivo i za bošnjačke partije. Federacija je godinama kočila i Zakon o popisu stanovništva i Zakon o Savjetu za državnu pomoć, koji su takođe bili evropski uslovi, i na kraju su ipak usvojena rješenja koja je predlagala RS. Tako će biti i sa našim amandmanima na Ustav BiH koji ostavljaju dovoljno prostora za kompromis. Nama je prihvatljiv svaki dogovor između partija u Federaciji BiH o tome kako će oni birati dva člana Predsjedništva BiH, jedino što tražimo jeste da se član Predsjedništva iz RS bira direktno.

Stiče se utisak da ste trn u oku medijima u Federaciji, zašto je to tako?

Mediji u BiH su duboko podijeljeni po nacionalnim šavovima, s tim što mediji iz RS ipak poštuju standard i u njihovom izvještavanju nema govora mržnje, poziva na linč nesrpskih političara. Svako ko u Sarajevu jasno artikuliše svoj stav, meta je napada dijela njihovih medija, ali ono što je nedopustivo jeste da hajku protiv predstavnika RS i same RS vodi javni servis Federacije koji se finansira i našim novcem. Meni je drago što u Sarajevu postoje i oni mediji koji su takve kampanje osuđivali. I vjerujte, nemam problem ni sa onima koji vode kampanje protiv mene, jer znam odakle vjetrovi duvaju.Problem bih imala kada se sa onim što kažem ne bi slagali građani RS, a oni nas nisu poslali u Sarajevo da se dopadamo federalnim medijima nego da branimo interese RS.

Vi ste u istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje zakonitosti postupanja prilikom privođenja poslanika SDA Šemsudina Mehmedovića, kakvim informacijama Komisija raspolaže, zašto je Tužilaštvu trebalo toliko vremena da se pokrene ovaj postupak kad je SIPA dostavila podatke?

Komisija još nije dobila nikakve informacije. Tek smo konstituisani. Od SIPA i Tužilaštva BiH zatražili smo informacije o ovom slučaju koje tek treba da dobijemo. Drago mi je da je direktor SIPA, gospodin Goran Zubac, na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost, jasno stavio do znanja da ne postoje pitanja na koja se plaši odgovora, i želim da vjerujem da će nam dostaviti sve tražene informacije. Što se tiče Tužilaštva BiH- zašto im treba osam godina da podignu optužnicu protiv Atifa Dudakovića!? Glavnog tužioca, gospodina Salihovića, koji je najavio podizanje optužnice protiv Dudakovića do 1.jula, na sjednici parlamenta, sredinom tog mjeseca, pitala sam na koji je 1.jul mislio, koje godine, i on je ostao bez odgovora. Isto tako nije odgovorio na moja pitanja – zašto nema odgovora na pritužbe za obustavljanje istraga u slučajevima Dobrovoljačka i Tuzlanska kolona. Neki dan su mi novinari rekli da su bili u centrali SDA i da su tamo sreli jednu vrlo moćnu i uticajnu osobu koja je nosilac visoke pravosudne institucije. Eto vam odgovora zašto niko blizak SDA nije odgovarao za počinjene zločine ili krivična djela kriminala i korupcije. Njihovi ratni kadrovi, sjede u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nakon pritisaka za usvajanje Zakona o JMBG i onih prethodnih, koji su naredni pritisci na srpske predstavnike, šta je ono što se može očekivati?

Počinje pedizborna godina i svašta se može očekivati. Što se tiče SDS-a, uvijek smo za dogovor koji je u interesu svih, ali na ucjene I pritiske nikada nećemo pristati niti im podleći.

Da se okrenemo Republici Srpskoj, aktuelan je povratak Momčila Krajšnika na Pale koji je izazvao brojne reakcije. Koliko će njegov povratak uticati na glasačko tijelo SDS-a?

Svi u RS, ne samo birači SDS-a, sigurna sam, zadovoljni su jer se gospodin Krajišnik vratio u Srpsku za koju je založio i sebe i svoju porodicu i pokazao da postoji ono nešto više što se nikada ne smije izdati i zbog čega se mora izdržati svako stradanje i lična žrtva. I to je nešto što svi mi koji se bavimo politikom treba da imamo kao vodilju.

Kako komentarišete činjenicu da niko iz SDS-a Banjaluka ne želi komentarisati povratak Krajišnika, dok su predsjednici Srpske I Parlamenta, Milorad Dodik i Igor Radojičić poželjeli Krajišniku dobrodošlicu?

To su budalaštine. Potpredsjednik SDS-a za banjalučku regiju gospodin Ognjen Tadić, koji je i predsjednik Gradskog i Izvršnog odbora Banjaluke, učestvovao je u emisiji RTRS-a povodom izlaska gospodina Krajišnika, a veliki broj članova Gradskog odbora došao je na Pale da ga dočeka.

Nedavno je poslanik SNSD-a, Srđan Mazalica izjavio za Kontakt radio da je SDS-u Zakon o porijeklu imovine služio samo za predizborne tribune, dok je s druge strane Ognjen Tadić najavio Inicijativu za referendum. Kakva je sudbina ovog Zakona?

Gospodin Mazalica je mlad čovjek, ali brzo zaboravlja, pa se ne sjeća da je njegova partija došla na vlast pod krinkom obećanja o borbi protiv kriminala i korupcije, a onda je postala patron tajkuna, nepotizma, kriminala i korupcije. Zakon o refedendumu je jasan- 30 poslanika može pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma. SNSD, ako je protiv te inicijative i protiv tog zakona, moraće građanima odgovoriti i koga štite, čega se boje. Mi u SDS-u se ne bojimo da kažemo šta imamo i kako smo to stekli, i spremni smo svi da položimo račune- od predsjednika stranke do onog posljednjeg člana u mjesnom odboru. I niko ko je stekao nešto nezakonito, neće se kriti iza SDS-a. Gdje je ta spremnost u SNSD-u? Ovaj zakon je šansa i njima da pročiste svoju stranku. Da sam na njihovom mjestu, ja bih ga zdušno podržala. Odbijanjem, samo će potvrditi  u kom grmu leži zec, ali neka budu sigurni – nakon izbora 2014., zakon će biti donesen, i svaki kriminalac i korumpirani političar u RS biće iza rešetaka i vratiti oteto, bez obzira na njegovu partijsku pripadnost.

Na lokalnim izborima SDS je ostvario odličan rezultat. Da li ste zadovoljni radom lokalnih vlasti u opštinama gdje je SDS na vlasti i kakav je odnos republičkih vlasti prema tim opštinama, bilo je optužbi za ”revanšizam”?

Zadovoljni smo radom naših načelnika koji se nose sa ogromnim problemima, posebno u onim opštinama gdje je vlast imao SNSD. Tamo smo zatekli prazne budžete ogromne dugove, blokirane račune, a potom je uslijedila i represija banjalučke vlasti. Odmah su posegnuli za smanjenjem opštinskih prihoda od PDV-a, iako su prihodi u većini opština povećani, i takvom odmazdom budžete vraćaju na nivo od prije 10 godina. S druge strane, opštinama su prebacili obaveze koje su ranije finansirane iz republičkog budžeta. Dakle, prebacili su obaveze ali ne i prava. Demokratska vlast ne pravi decentralizaciju obaveza koju ne prati decentralizacija prava. To rade samo režimi. Pogledajte samo primjer Zakona o građevinskom zemljištu, prema kojem više lokalne zajednice ne mogu dati saglasnost za izgradnju građevinskih objekata preko 5.000 kvadrata. Na taj način vlast želi da onemogući lokalnu vlast da dovodi ozbiljnije investicije.Tjeranje investitora, odbijanje saradnje sa lokalnim zajednicama u kojima SDS ima vlast, standard je ponašanja ove vlasti kakav nije zabilježen u demokratskim društvima.

Analitičari ocjenjuju da jedino zajednički kanidat opozicije može preuzeti vlast, slažete li se s tim i prema vašim procjenama da li je bolje da to bude nestranačka ličnost ili neko od lidera opozicije?

Ta priča je još preuranjena i biće otvorena tek u martu mjesecu iduće godine, nakon analize ko može dobiti najviše glasova. Kao, odgovorna partija, spremni smo da okupimo ne samo opozicione partije, nego i sve one koji žele da budu dio promjena, jer nakon 2014. godine pred nama je mnogo posla i potrebno je uključiti sve intelektualne, stručne i političke resurse u rješavanje ogromnih ekonomskih problema u kojima se našla RS, ali i beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije. Svi koji su za pravnu, pravednu i socijalno odgovornu RS- dobro su došli!

Šta je ono na čemu najviše zamjerate vladajućoj koaliciji od kad je na vlasti?

Zamjeram joj što je počinila ekonomski zločin prema RS. Imali smo jedan ”Telekom RS” i šansu da ta sredstva iskoristimo. Umjesto u radnim mjestima, taj novac je završio u džepovima tajkuna i predizbornim putićima koji su već propali.

Za kratko vrijeme izbili ste u prvi plan na političkoj sceni, gdje sebe vidite u budućnosti, da li ćete nastaviti rad u Parlamentu ili sebe vidite na nekoj drugoj funkciji, možda u izvršnoj vlasti?

Biću tamo gdje SDS odluči da sam joj potrebna. Voljela bih da ostanem u zakonodavnoj vlasti, jer mislim da za izvršnu još treba da učim, ipak je to samo četiri godine u politici a izvršna vlast nosi mnogo više odgovornosti i političke vještine. Kada me neko pita da li bih bila u izvršnoj vlasti, sebi postavim pitanje – mogu li ja to raditi kao predsjednik Bosić, ministar Šarović, Ognjen Tadić ili Vukota Govedarica!? Odgovor koji dam sebi jeste – još trebam uz njih učiti. Srećna sam jer sam prethodne tri godine imala priliku da učim politički zanat od njih, što su me oni na neki način vodili i usmjeravali i što sam uvijek imala njihovu bezrezervnu podršku.

Na kraju našeg razgovora jedno opuštenije pitanje, recite nam pet Vaših pjesama domaće zabavne muzike koje biste da čujete u programu Kontakt radija?

Zorana – Da mi ime ne zaboraviš; Bolero – Sjećanja; Ž.Joksimović – Jednom kad se vratiš; G.Karan – Anđele; V.Kalember – Vino na usnama.

https://soundcloud.com/kontaktradio/aleksandra-pandurevic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender