23. 09. 2021.

Regata Banjaluka – Beograd

Cilj regate, koja bi narednih godina trebalo da poprimi međunarodni karakter, jeste dodatno jačanje specijalnih paralelnih veza Srbije i Republike Srpske, promocija neutičkog turizma u svim opštinama na ruti regate i afirmacija ekologije, rečeno je na konferencija za novinare u Beogradu.

Predsjednik Rafting saveza Republike Srpske Aleksandar Pastir naglasio je da predstojeća regata, u kojoj će od starta učestovati 10 čamaca, predstavlja pravi sportski poduhvat jer će se dnevno veslati etape od 40 do 50 kilometara.

On je dodao da će tokom regate kroz Republiku Srpsku sve lokalne zajednice koje gravitiraju ka Vrbasu i Savi biti aktivno uključene u događaj, što će doprinijeti popularizaciji sporta, ali i turističkoj afirmaciji tih mjesta.

Pastir je konstatovao da rafting, praktično, postaje “zaštitni znak” Srpske i naglasio da će Banjaluka, nakon što joj je prošle godine povjerena organizacija Svjetskog prvenstva, vjerovatno naredne godine biti domaćin Evropskog prvenstva u raftingu.

Predsjednik Rafting saveza Srbije Boris Purjakov izrazio je nadu da će regata, koja se vozi u dužini od 504 kilometra, naići na dobrodošlicu kroz gradove i mjesta u Srbiji i da će Srbija biti “bar upola dobar domaćin kao Banjaluka i Republika Srpska”

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naglasio je da će saradnja dva saveza i turističkih organizacija Srbije i Srpske značajno učvrstiti specijalne paralelne veze koje postoje između dvije zemlje.

“Osim što želimo jačati međusobne veze, cilj nam je da uspostavimo i saradnju sa zemljama u regionu, tako da će ova manifestacija u perspektivi, vjerovatno, dobiti međunarodni karakter”, naglasio je Cicović.

Direktori turističkih organizacija Banjaluke Ostoja Barašin i Beograda Dejan Veselinov ocijenili su da će regata, koju će na početku i na kraju pratiti prezentacija turističke ponude Banjaluke, odnosno Beograda, značiti dodatnu popularizaciju dva grada.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender