30. 07. 2021.

Vuku Karadžiću u čast

U Vukovom domu kulture u Loznici sinoć je himnom Vuku Stevana Mokranjca svečano otvoren jubilarni 80. Vukov sabor koji njeguje tradiciju i uspomenu na poznatog reformatora srpskog jezika i pisma Vuka Stefanovića Karadžića.

Književno blago zapisano rukom reformatora i njegova borba za narodni jezik istinske su vrijednosti koje čine jedan od temelja srpske kulture, rekla je na svečanosti pomoćnik ministra kulture Ana Vučetić.

Istakla je da duga tradicija i kontinuitet obilježavanja Vukovog sabora ukazuju na jedinstvenost i značaj te manifestacije, koja bogatim kulturnim programom teži očuvanju književnog djela Vuka Karadžića, ali i sveukupne narodne tradicije i stvaralaštva.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Јezdimir Vučetić je rekao da je ta kulturna manifestacija od svog početka 1933. godine do danas bila oplemenjivana i obogaćivana i da je uspjela tokom vremena da odoli svim iskušenjima društvenih, političkih i istorijskih zbivanja.

On je dodao da je Vukov sabor zaštićen kao nematerijalno dobro kulturne baštine Srbije i da su na taj način grad Loznica i Vukovo rodno mjesto Tršić upisani na nacionalnoj kulturnoj karti.

Prvog dana sabora, sinoć je u Galeriji Mine Karadžić otvorena Izložba pozorišnog plakata mladog dizajnera Јovana Tarbuka, na kojoj su predstavljena dizajnerska rješenja plakata koje je radio za predstave Narodnog pozorišta.

Nakon toga, u Vukovom domu kulture, glumci beogradskog Narodnog pozorišta posjetiocima su priredili pozorišnu predstavu Hasanaginica, reditelja Јagoša Markovića, prema djelu LJubomira Simovića.

Tokom sedam dana trajanja manifestacije, osim naučnih skupova na kojima će učestvovati slavisti i inostrani prevodioci Vukovih djela i zapisa, biće priređene brojne izložbe, književne večeri, pozorišne predstave i muzički koncerti.

Organizator ovogodišnjeg 80. Vukovog sabora je Centar za kulturu Vuk Karadžić, dok su pokrovitelji manifestacije Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo finansija i privrede i grad Loznica, kao i brojni sponzori.

Izvor: RTS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender