Ako to ne uspije diplomatija, moguć napad

U govoru koji su direktno prenosile sve televizijske kuće, Obama je oprezno pozdravio ruski prijedlog da vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada preda cjelokupne zalihe hemijskog oružja, dajući do znanja da će odustati od napada ako se to bude i dogodilo.

On je, ipak istakao, da nema garancija da će diplomatija sigurno donijeti rezultate i pozvao američku naciju da bude spremna da do udara možda ipak dođe.

“Ako ne budemo reagovali, Asadov režim neće vidjeti nijedan razlog da ponovo ne upotrebi hemijsko oružje. Cilj napada bi bio odvraćanje Asada od korišćenja hemijskog oružja i stavlja do znanja da svijet to neće tolerisati”, kazao je Obama.

Međutim, Obama je zaključio da on “duboko želi da se dođe do miroljubivog riješenja”, pa će SAD zajedno sa svojim međunarodnim partnerima pregovarati sa Rusijom oko rezolucije Ujedinjenih nacija.

On je potvrdio da je juče popodne posjetio Kongres i da je zatražio od kongresmena i senatora iz obje partije da se odloži glasanje o njegovoj rezoluciji kojom je tražio podršku za vazdušne udare u Siriji.

Odgovarajući na kritike prema kojima američka javnost ne želi ulazak zemlje u sirijski sukob, Obama je čvrsto naglasio da neće biti upotrebljene kopene trupe SAD.

“Nećemo voditi dugotrajnu vazdušnu kampanju kao na Kosovu ili u Libiji, kao što to neće biti ni vojna akcija bez kraja kao u Iraku i Avganistanu. Ovo bi bila ciljana akcija da se obezbjedi jasan cilj, a to je odvraćanje režima od korišćenja hemijskog oružja i smanjenje njihovih kapaciteta”, dodao je američki predsjednik.

Obama je istakao da SAD “ne mogu biti svjetski policajac”, ali isto tako i ne mogu da dozvole da se “djeca ubijaju gasom”.

“Vjerujem da treba da reagujemo i zato je Amerika drugačija i posebna”, ocijenio je on.

SiBiEs (CBS) televizija je javila da je Obama u poslednja dva dana promijenio sadržaj govora, koji je prvobitno pripremio i da je razlog za to ruska ponuda da Sirija stavi pod kontrolu i uništi svoje zalihe hemijskog oružja.

Agencija Asošiejted Pres je sinoć, kao i nekoliko dana ranije, ponovila da Obama i dalje nije iznio dokaze koje SAD imaju protiv Asada.

“Znamo da je Asadov režim odgovoran.. To su činjenice koje ne mogu da se negiraju”, prenijela je AP Obamine reči, uz stav da slike sa društvenih mreža i video snimci pokazuju da žrtve postoje, ali ne i ko je izveo napad.

“Administracija nije prikazala satelitske snimke na kojima se kaže da se vidi da su sa vladinih pozicija ispaljene rakete i artiljerijska vatra na pobunjenička uporišta van Damaska, kao što nisu dostavljeni ni transkripti razgovora sirijskih zvaničnika na kojima navodno upozoravaju trupe da pripreme gas maske i kako da se ponašaju sa istražiteljima UN poslije napada”, navodi američka agencija.

AP kaže i da je Bijela kuća odbila da izađe sa objašnjenjem odakle broj od 1.429 nastradalih, uključujući i 400 dece, što je prema agenciji više nego što su saopštile nevladine organizacije, uključujući i Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, koja pominje 502 žrtve.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender