21. 10. 2021.

Deklaracija o uzrocima i posljedicama rata ide na Ustavni sud

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da Deklaracija ide na Ustavni sud pred Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odlučivanje.

“Deklaracija predstavlja stav Narodne skupštine i od Ustavnog suda Republike Srpske očekujemo da se odbaci zahtjev Kluba Bošnjaka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa”, istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud ima jasnu i jedinstvenu praksu u odlučivanju o vitalnom nacionalnom interesu i do sada je osporena jedna deklaracija Narodne skupštine, jedna rezolucija, jedna preporuka i više zaključaka.

“U svim slučajevima u kojima nije bilo riječi o zakonima, Ustavni sud je odlučivao da se ne radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa, već o pravu na stav Narodne skupštine. Istu praksu očekujemo i sada”, naglasio je Radojičić.

On je podsjetio da je Deklaracija donesena na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i da je usvojena glasovima svih poslaničkih klubova i grupa, osim kluba SDP i SDA.

Deklaracija polazi od potrebe dogovora naroda i entiteta u BiH, poziva na utvrđivanje činjenica i istina o prethodnom ratu i naročito se bavi onim segmentom koji se tiče suđenja za ratne zločine.

“Deklaracija, koja je donesena prije presude `Maktouf-Damjanović`, poziva na prestanak suđenja retroaktivnom primjenom Krivičkog zakona BiH iz 2003. godine i na reviziju sudkih postupaka koji su vođeni po tom zakonu, što znači da je ovaj njen segment potvrđen od strane Evropskog suda za ljudka prava”, naveo je Radojičić.

Predsjedavajući Zajedničke komsije Narodne skupštine Momir Malić rekao je da Klub Bošnjaka nije uložio amandmane na ovaj dokument nego ga je osporio u potpunosti.

“Smatram da ovakvu odluku Kluba Bošnjaka neće prihvatiti Ustavni sud Republike Srpske, jer je riječ o političkom izrazu volje Narodne skupštine, a ne o zakonu koji je provedbenog karaktera i koji je obavezujući”, poručio je Malić.

Član Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mirsad Đapo istakao je da je za Klub Bošnjaka Deklaracija neprihvatljiva jer je “to deklaracija koja oslikava interese i stavove Boračke organizacije Republike Srpske i stavove jednog naroda o vrlo osjetljivim pitanjima”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender