Hrvatska Vikipedija: U Јasenovcu ubijali partizani

Ovo je samo mali dio članaka koji se mogu pročitati na hrvatskoj verziji popularne Vikipedije, a zbog kojih već nekoliko dana traje pravi virtuelni rat na društvenim mrežama, piše Јutarnji list.

S jedne strane postoje očito radikalno desno orijentisani administratori koji propagiraju takav sadržaj, a s druge strane su neki od saradnika koji ne uspijevaju progurati svoju istinu jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke račune.

Slogan Vikipedije koji glasi “Slobodna enciklopedija koju svako može uređivati” očito se ne poštuje, pa je na Fejbuku nedavno otvorena i stranica s nazivom “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”.

Tu je stranicu, koja je do juče prikupila više od hiljada pratilaca, pokrenuo jedan od saradnika koji se nikako nije mogao pomiriti s uredničkim stavovima o nekim istorijskim i političkim pitanjima.

“Pokušćemo razotkriti mračnu stranu ‘hr.wikipedije’. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrane poglede i eliminiše sve one koji žele pridonijeti malo širem pogledu na stvari. Ne znamo ko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, no nećemo to samo mirno posmatrati”, poruka je koju je napisao osnivač grupe na Fejsbuku.

Kao glavni protagonisti “Nezavisne vikipedije hrvatske”, kako su je neki prozvali, spominju se administratori ‘SpeedyGonzales’ i ‘Roberta F.’ koji su, kaže naš sagovornik, potpuno izgurali većinu drugih urednika.

NJihova prava imena su se čak u jednom trenutku pojavila na Fejsbuk stranici, ali brzo su izbrisana, a do njih je nemoguće doći. Osnivač Fejsbuk stranice poslao je i protestni mejl administratorima originalne Vikipedije, ali odgovor nije dobio, a za pomoć se obratio i osnivaču hr.wiki.

/Jutarnji list/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender