Izvještaj UN-a: Obje strane činile zločine, Asadove snage češće

Prema tom izvještaju, koji obuhvata događaje iz maja i juna, u tom periodu je počinjeno ukupno osam masovnih ubistava, od kojih su za jedno odgovorno pobunjeničke snage, a za ostale vojska ili milicija koja podržava predsjednika Bašara al Asada.

Mada komisija UN za istragu nije imala pristup sirijskoj teritoriji, 20 međunarodnih istražitelja vodilo je, u regionu ili iz Ženeve, preko Skajpa, 258 razgovora sa sirijskim izbjeglicama, ljudima koji su prebjegli na stranu pobunjenika i drugima.

Oni su, u 11. izvještaju o Siriji u posljednje dvije godine, zaključili da je skoro izvjesno da su vladine snage u maju počinile dva masakra, u Baidi i Ras al-Nabi, u kojima je ubijeno do 450 civila.

U Baidi je, navodno, pogubljeno između 150 i 250 civila, među kojima 30 žena. To selo je poznato po podršci pobunjenicima, ali u vrijeme masakra u području nije bilo pobunjeničkih snaga.

“Postoji osnovana sumnja da su vladine snage i pridružene milicije, među kojima Nacionalne odbrambene snage, počinile masakr u Baidi”, navedeno je u izvještaju. “Operacija nije izvršena u kontekstu vojnih sukoba pošto su vladine snage u potpunosti kontrolisale područje.”

U Ras al-Nabi je, prema izvještaju, ubijeno između 150 i 200 ljudi, prenio je Rojters.

Јedini namjerni masakr koji se pripisuje pobunjenicima dogodio se u junu, kada su pobunjeničke snage zauzele Hatlu, u istočnoj provinciji Deir al-Zor.

“Tokom preuzimanja, borci antivladinih oružanih grupa upali su u kuće, ubijajući i nasumično pogubljujući (hicem iz neposredne blizine) mnoge šiite, među kojima najmanje 30 civila, uključujući djecu, žene i starije ljude”, piše u izvještaju na 42 strane.

Istražitelji UN su u izvještaju naglasili da su obje strane odgovorne za ubistva, otmice i granatiranje civila u borbi za teritoriju i da je od početka sukoba, u martu 2011. godine, život izgubilo više od 100.000 ljudi, dok su milioni bili primorani da napuste svoje domove.

Asadove snage su, kako je navedeno, granatirale škole i bolnice, a pobunjenici su sprovodili nasumična pogubljenja po kratkom postupku, na osnovu presude šarijatskih sudova.

“Počinioci ovih zločina, na svim stranama u sukobu, krše međunarodno pravo. Oni se ne plaše da će snositi odgovornost”, piše u dokumentu.

Komisija za istragu, na čijem je čelu Brazilac Paulo Pinjejru, pozvala je Savjet bezbjednosti UN da obezbijedi da odgovorni za zločine odgovaraju pred licem pravde.

Istražitelji, među kojima je i bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, sačinili su izvještaj na osnovu analize fotografija, video snimaka i satelitskih snimaka, kao i izvještaja forenzičara i ljekara.

Kada je riječ o navodima o upotrebi hemijskog oružja, koja se uglavnom pripisuje Asadovim snagama, međunarodni stručnjaci su saopštili da su čuli takve optužbe, ali nisu mogli da daju nikakve detalje incidenata, koje su proteklih sedmica istraživali inspektori UN za oružje.

“Na osnovu dokaza koji su nam u ovom trenutku dostupni nije bilo moguće utvrditi koji hemijski agensi su upotrebljeni, na koji način su isporučeni ili ko su počinioci. Istrage su u toku”, piše u izvještaju.

Komisija UN je apelovala na pronalaženje političkog rješenja za građanski rat u Siriji i pozvala je druge države da obustave isporuke oružja Siriji “zato što postoji očigledan rizik da će biti upotrebljeno za ozbiljna kršenja međunarodnog prava”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je danas izjavio da je došlo do “kolektivnog neuspjeha” u zaštiti stanovništva Sirije od zločina i ponovo pozvao Savjet bezbjednosti da reaguje po tom pitanju.

“Naš kolektivni neuspjeh u sprečavanju strašnih zločina u Siriji tokom protekle dvije i po godine je veliki teret za Ujedinjene nacije i njene zemlje članice, a tako će i ostati”, rekao je Ban na sastanku UN-a na temu sprečavanja genocida, a prenijela je agencija AFP.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender