28. 11. 2021.

Moguće usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima

Radojičić je naveo da su se tokom nedavnih razgovora sa međunarodnim zvaničnicima na Bledu o ovom pitanju iskazali dosta različiti stavovi, kako zemalja Evropske unije, tako i poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.

“Grupa konzervativaca u Evropskom parlamentu podržava pravila i zakone koji bi propisali mehanizme za eventualnu suspenziju bezviznog režima”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da se dio drugih političkih grupacija, socijalisti, demokrate, liberali i zeleni, protivi donošenju mehanizma, smatrajući ga potencijalnim udarom na stanovnike zemalja zapadnog Balkana.

Nekoliko zemalja zapadne Evrope, tvrdi Radojičić, insistira na donošenju mehanizma, a u tome su najglasnije Švedska, NJemačka i Belgija, pravdajući to povećanim brojem azilanata.

“U slučaju da Evropski parlament usvoji ova pravila, BiH bi mogla biti najslabija karika, što zbog političkih pitanja kakvi su mehanizam koordinacije i odluka `Sejdić-Finci`, što zbog činjenice da susjedne zemlje imaju mnogo bolju reputaciju”, rekao je Radojičić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender