23. 09. 2021.

Predstavljena knjiga “Moj deda patrijarh Pavle”

Knjiga ličnih svjedočenja unuke Dušana Stojčevića, brata patrijarha Pavla, pa samim tim i njegova unuka Milković, koja je odrastala je u kući u koju je kao najdraži gost dolazio njen deda Popa, kako ga je zvala, ocijenjena je danas na promociji kao jedinstvena i neponovljiva, smjerna i topla, jednostavna i poučna.

Književnica Svetlana Velmar Јanković kazala je da Milković, po profesiji psiholog, iako joj je ovo prva knjiga, napisala je knjigu jesnostavnim, svima razumljivim rečenicama, ponesena toplinom dragocjenih sjećanja na godine koje provela uz svog dedu.

Јanković je kazala da nevelika knjiga po obimu ima veliku književnu vrijednost, iz svake rečenice probija silna svjetlost ljubavi i odanosti prema patrijarhu Pavlu, preskromnom monahu koji živi da ljubav među ljudima pobijedi zlo u njima, čvrst kao stijena u toj borbi.

Poznata književnica Јanković iz knjige je saznala da patrijarh Pavle nije često svraćao kod porodice jer je znao da oni znaju koliko ih voli. Te rijetke posjete osjećali su kao dar, da moralno rastu, razvedreni i osnaženi za životne nevolje kojih je bilo u izobilju, pri tom se čuvala jednostavnost porodičnog ophođenja uz veliko poštovanje reda, rada i osjećanja dužnosti.

Upravo to tanano emotivno tkanje pleteno od dubokog poštovanja i najdublje ljubavi autorke knjige ono je što je jedinstveno, što otkriva najmanje poznatu ličnost patrijarha Pavla, istakla je Јanković.

Prema njenoj ocjeni knjiga “Moj deda patrijarh Pavle”, pitko štivo koje se čita u dahu, učinilo je da se približi patrijarhu Pavlu koji više nije sa nama, da ožive mudre pouke koje je izrekao čovjek kakvog, čini joj se, nismo imali od Svetog Save.

Autorka knjige ispričala je da je imala dilemu da li da objavljuje knjigu o onome što je čula od dede, da ono što je bilo privatno ostavi u porodici ali da je polako shvatila da između njegovog javnog i privatnog života nije bilo razlike, da ne postoji nijedna sjenka koja bi njega mogla da unizi.

“Srećna sam što sam napisala knjigu i što upravo danas pričamo o njoj”, kazala je Milković.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender