22. 09. 2021.

Tužba protiv BiH zbog nestalih i ratnih zločina nad Srbima

“Tužba se još  nalazi u fazi pripreme i vjerujem da će do kraja ovog mjeseca  biti predata Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu”, izjavio je predsjednik ove organizacije Nedeljko Mitrović.

On je rekao da je Republička organizacija do sada dobila izjave i punomoć 223 porodice koje su potvrdile svoju odlučnost za pokretanje ove tužbe pred Sudom u Strazburu, jer su ranije prošle sve pravosudne instance u BiH.

Mitrović je napomenuo da je osnovni motiv tužbe da se pokrenu procesuiranja za ratne zločine počinjene nad Srbima i da porodice nestalih iz Republike Srpske dobiju odgovor o sudbini njihovih nestalih članova porodica.

“Kada se dobije takva presuda u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, vjerujem da će porodice poginulih iz Republike Srpske zatražiti odgovarajuću materijalnu naknadu od BiH za duševnu bol i sve druge gubitke”, istakao je Mitrović.

Komentarišući obustavljanje ekshumacije na sarajevskoj deponiji u Buća Potoku zbog neplaćanja firmama koje vrše iskopavanja, Mitrović je rekao da je to manipulacija i izbjegavanje odgovornosti nadležnih institucija BiH.

“Tužilaštvo BiH treba javno da saopšti da se na toj lokaciji ne nalaze tijela sarajevskih Srba i da su izmještena. U suprotnom,  licemjerno je govoriti da nema sredstava da ekshumacija bude nastavljena”, istakao je Mitrović.

On  je zaključio da se ekshumacija na ovoj lokaciji može “presjeći” izričitim zahtjevom Tužilaštva BiH da Mirsad Kebo i Amor Mašović daju izjave pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je očekivanje da bi do kraja septembra trebalo da bude spremna tužba Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, koja će biti upućena Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog zastoja u u procesu traženja nestalih Srba i procesuiranju ratnih zločina nad Srbima.

Radojičić je rekao ranije da će republičke institucije pružiti punu podršku ovoj organizaciji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender