Izlazak na izbore ostanak – bojkot vodi u egzodus

Vlada Srbije usvojiće set dokumenata za vođenje pregovora sa EU

Dačić je, otvarajući seminar “Pregovori o pristupanju Srbije EU”, rekao da će upravo zbog napretka u dijalogu Beograda sa Prištinom za dvije sedmice početi skrining u oblasti pravosuđa i osnovnih prava.

On je uvjeren da će dalji napredak u razgovoru sa Prištinom i visoki predstavnik EU Ketrin Ešton omogućiti da u januaru bude održana i prva međuvladina konferencija kojom će zvanično započeti nepovratan proces pristupanja Srbije EU.

“Proces koji je pred Srbijom je težak i dugotrajan, a u njemu je važno da postoji poverenje i sposobnost da se realizuju preuzete obaveze“, rekao je Dačić.

On je ponovio da su jedan od ključnih prioriteta Vlade bile i ostale evrointegracije zemlje, ali da treba imati u vidu i državne i nacionalne interese.

Skup su organizovale Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije i NJemačka organizacija za međunarodnu saradnju /GIZ/.

I ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić očekuje da će predstojeći lokalni izbori na Kosovu i posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti ubrzanom evropskom putu Srbije kako bi zvanični početak pregovora uslijedio u decembru ili najkasnije u januaru.

Glavni pregovarač u pregovorima Srbije sa EU Tanja Miščević ocijenila je da je veoma važna poruka da se može ubrzati prva međuvladina konferencija, odnosno zvanični početak pregovora Srbije sa EU, čak i prije termina predviđenog za kraj januara.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender