19. 10. 2021.

Banjalučka podrška srpskim košarkašima

Veselu družinu koja se na 2.864 metra nadmorske visine popela za samo dva dana činili su Boris Čikić, Slavko Goranović, Miodrag Jovanović, Boško Jovanović i Duško Babić iz PAK “Summit”, Draško Zgodić iz PD “Klekovača” i Željko Crnogorac iz PD “Vidik” iz Mrkonjić Grada. Njihovi vodiči bili su Marko Sarić iz PD “Klekovača” Prijedor i Miroslav Trivić iz PAK “Summit”.

Mala inicijativa, veliko oduševljenje

Inicijator ideje bio je Boris Čikić koji kaže da kada je to predložio ostalim momcima svi su sa oduševljenjem pristali.

Odličan nastup mlade košarkaške reprezentacije Srbije, dobro vrijeme, ali i super raspoloženje svih članova tima uticalo je da krenemo na put. Dodatna puzla u našoj slagalici je i činjenica da se na grbu prvenstva nalazi Triglav. Jednostavno smo kupili zastavu Srbije i krenuli. Ideja je bila da se popnemo na najviši vrh Slovenije sa željom da isto to naprave reprezentativci Srbije, da i njih vidimo na najvišem tronu košarkaškog šampionata. Naš moto je da na vrhu uvijek ima mjesta ako kreneš sa dna – kaže Čikić.

On naglašava da nisu imali vremena da odgledaju uživo neke od utakmica, ali da su mladi srpski reprezentativci, samim tim što igraju srcem, za njih već pobjednici i da ne moraju da budu na licu mjesta da bi osjetili energiju, harizmu i volju koju ti momci imaju i koja, kako kaže, može da ih odvede do pobjede na EP.

Podstrek za bolju igru

Uspon je bio zaista težak, naročito jer smo mi to uradili za svega dva dana, što inače nije običaj. Prvi dan smo pešačili 12, a drugi devet časova. Nakon toga, niko od nas nije bio u situaciji da razmišlja o gledanju utakmice. Mi smo svoj doprinos dali i nadam se da će mladim košarkašima naš mali čin dati dodatni motiv i podstrek za još bolju igru – dodaje Čikić.

Miroslav Trivić, koji je inače prvi put išao na Triglav iako u svojoj planinarskoj biografiji ima uspone poput onih na Kilimandžaro, Monblan i Grosglokner, kaže da uspon nije bio nimalo lak i da Triglav sigurno nije planina za potcijeniti.

– Od Bledskog jezera smo pješačili iz regije Rudno polje – Pokluka, preko Vodnikovog doma do doma Planika, odakle smo se isti dan popeli na vrh Triglava koji se nalazi na 2.864 metra nadmorske visine. Nakon uspona na vrh, sišli smo u dom Planika gdje smo se okrepili i prenoćili. Rano ujutro krenuli smo u podnožje planina prema Bohinjskom jezeru preko doma na Doliču te sedam Triglavskih jezera do izvora Savice. Pešačili smo uređenim planinarskim stazama koje su na pojedinim strmijim dijelovima u stijeni imale i elemente ferate, klinove i sajle, što je zahtjevalo korišćenje sigurnosne opreme za uspone u stijeni – istakao je Trivić.

Nije im prvi put

Uspon na najviši vrh Slovenije nije jedini uspon sa jasno zacrtanim ciljem članova PAK “Summit” i njihovih prijatelja, ali je, kako kažu, sigurno jedan od interesantnijih i neobičnijih.

– Vidjeti zastavu Srbije da se vijori na vrhu Slovenije, nakon potoka znoja i umora koji smo osećali dok smo stigli, zaista je neprocjenjivo. Mi smo i prije toga radili uspone podrške, ne mogu sada da se sjetim svega, ali recimo najemotivniji je svakako bio uspon na najviši vrh Evrope – Elbrus, posvećen tragično preminulim članovima Padobranskog kluba “Banjaluka”. Nadamo se da će ove naše akcije podstaći sve više mladih ljudi da se okrenu ovoj prelijepoj disciplini – penjanju – kaže Čikić.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender