Čavić: SNSD ubrzano ide ka svom potopu

Gospodine Čaviću, proteklu sedmicu obilježila je smjena ministra zdravlja Srpske, kako Vi komentarišete razloge kojim je premijeka Cvijanović opravdala smjenu Slobodana Stanića?

Ministra Stanića nije smjenila predsjednica Vlade RS već Milorad Dodik. Ona je samo obaviještena šta će uraditi, pa zbog toga nije ni imala objašnjenje zbog čega ide smjena. Tek sutra je navela da je razlog obećanje ministra da će Vlada RS pokriti minus od 37 miliona koliko iznosi dug zdravstvenih ustanova fondovima u RS. A on to obećanje nije ni dao, a i da je dao, valjda je bitnije ko je svojom politikom ove ustanove doveo u takvu situaciju, jer je taj stvarni krivac, a ne Stanić. Onaj  koji je proizveo ovakvo stanje u zdravstvu je prethodni ministar Ranko Škrbić. Smjena Stanića uslijedila je poslije niza njegovih loših ocjena stanja zdravstva poslije sedmogodišnjeg neprekidnog ministrovanja Dodikovog kuma Ranka Škrbića, ali i zbog namjere da neke mutne radnje iz vremena Škrbića istjera na čistac. Ako je ovaj ministar mogao otvoriti temu preskupih lijekova iz vremena Škrbića i postići niže cijene medikamenata koje nabavlja Fond zdravstva, ako je ostvario pojeftinjenja već ugovorenih radova na KBC Banjaluka za 25 % , pitanje za sve nas je: Kako to prije njega nije uradio Škrbić? Stanić je već dugo čačkao gdje nije trebao i na kraju je zbog toga ekspresno smijenjen. I to od Dodika, a ne od Cvijanovićeve. Ona je samo sprovela ono što joj je naređeno.

U Parlamentu Srpske jedan ste od poslanika koji najviše kritikuje rad Vlade, kako ocjenjujete rad nove, rekonstruisane vlade na čelu sa  Željkom Cvijanović!

Moja kritika uvijek je konkretna bez uopštavanja, jer razloge za kritiku daju upravo oni koji vrše vlast u RS. Vlada Željke Cvijanović najavljena je kao “novi impuls” ili kao “nova energija.” Ja ni nove impulse ni novu energiju ne primjećujem, a jedino pogonsko gorivo ove vlade kao i prethodne je Milorad Dodik. Između njega i Cvijanovićeve u količini emitovane energije razlika je kao između nuklearke i baterije za sat. Vlada je rekonstruisana sa namjerom da se stvori privid o novoj politici vladajuće stranke koja bi bacila u zaborav prethodnu sedmogodišnju promašenu politiku Dodika i njegovih sljedbenika. Istovremeno iskorištena je prilika da se Dodikovi kumovi Škrbić i Čađo na vrijeme sklone kako bi bila zaboravljena njihova ministarska nedjela, a istovremeno je smijenjen i Džombić koji je počeo da misli svojom glavom i prestao da slijepo provodi Dodikove zahtjeve. Na čelo Vlade postavljena je osoba koja će slijepo slušati i realizovati ono što Dodik zahtjeva. Među ministrima u ovom sastavu Vlade malo je onih koji se mogu direktno vezati sa raznim aferama koje su obilježile prethodne godine, a to i jeste bio glavni Dodikov cilj, da konačno ima koliko toliko poštenu Vladu, barem prema personalnom sastavu, iako i sada među njima ima onih koji nisu cvjećke. Ali najveći dio novoimenovanih ministara nema kompetentnost za posao koji rade.

Šta je ono na čemu najviše zamjerate vladajućoj koaliciji od kad je na vlasti?

Velike riječi, mala djela i velika nedjela. Njihova megalomanska politika javne potrošnje do te mjere je opteretila privredu da je u Republici Srpskoj došlo do odumiranja i onako slabašne privrede. Ključni ekonomski prioritet ove Vlade je bila popuna budžeta kako bi se mogla realizovati povećana budžetska potrošnja. U sedam godina povećali su direktne poreze i doprinose za jednu četvrtinu, uduplali su kreditnu zaduženost, i sve to potrošili kroz megalomanske vizije razvoja infrastrukture i administartivnih objekata. Ishod ove promašene politike vidljiv je na svakom koraku.Tačno je da imamo bolje puteve, da je više ulica osvjetljeno, da imamo više uređenih škola i  dvorana, ali je istovremeno tačno i da je više nezaposlenih, da i oni koji rade za primljenu platu ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe. Svojim promašenim ekonomskim politikama survali su privrednu perspektivu Republike Srpske. Istovremeno, njihovo proteklo vrijeme vladanja obilježeno je neviđenom privatizacijom države za lične, porodične i prijateljske potrebe vladajuće oligarhije. Krediti IRB-a, podsticaji za zapošljavanje i poljoprivredu, visoke javne funkcije, zapošljavanje, javni radovi, javne investicije,sve su to oblasti u kojima caruju prioriteti rodbinsko prijateljskog tipa. Najviše im zamjeram što su od Republike Srpske napravili svoje privatno preduzeće, što je nedopustivo i beskrupulozno.

Aktivno ste bili uključeni i u slučaj ”Vulić” koji je u Banjaluci  izazvao brojna reagovanja. Ovih dana ponovo imamo prepucavanja na relaciji Radišić – Stevandić, a uključivali su i resorna ministarka pa čak i predsjednik Dodik.  Ko je po vama u pravu?

Svi oni koji godinama ukazuju na uzurpaciju države i grada Banjaluke radi realizacije privatnog projekta Milorada Dodika i Mile Radišića. Sa tog stanovišta u pravu je Nenad Stevandić, a ova Dodikova priča o navodnom reketiranju Radišića od strane Stevandića je čista laž i manipulacija, u to sam ubijeđen. Prvo je Radišić rekao da ga Stevandić nije reketirao, vjerovatno ne znajući šta je prije toga javno rekao njegov kum Milorad, a kada ga je kum naribao , odjednom se sjetio da je navodno reketiran ali preko posrednika. Laž prepoznatljiva iz svemira. Nemam ja ništa protiv da se investira i gradi, ali sam protiv toga da neko to radi uz svesrdnu pomoć države i na štetu građana. Nema tog zakona, pojedinca, Vulića, ili bilo koga ili čega drugog u Republici Srpskoj ko će zaustaviti Radišića u namjeri da završi ovaj objekat zbog toga što je Telekom RS još 2009. godine donio odluku da od firme Grand trejd uzme u dvadesetogodišnji zakup ovaj objekat po cijeni od 22 Evra po 1 m2 bez PDV-a, I to 20.000 m2 nakon što bude izgrađen! Taj “poslovni aranžman” po toj odluci Nadzornog odbora Telekoma Radišiću donosi 125 miliona Evra u narednih 20 godina. Ako u tu zgradu za njenu izgradnju uloži 40 miliona Evra, a za to dobija bankovne kredite jer ima fiksan i siguran ugovor sa Telekomom koji garantuje otplatu rata kredita iz buduće kirije, ostaje mu nevjerovatna zarada, i uz to, nakon 20 godina ta zgrada je i dalje njegova. Ko je Radišić da ima ovoliko uticaja u vlastima Srbije da odobre Telekomu ovakvu odluku? On je niko i ništa, ali Dodik to nije, a sasvim slučajno cijeli aranžman je odobrila vlast Borisa Tadića u vrijeme dok je Dodik bio predsjednik Vlade RS. Sada u Srbiji nema Borisa Tadića na vlasti, drugi vladaju Srbijom, i moraju ovu zavrzlamu riješiti, svjesni da je nepovoljan ugovor na snazi. Radišić žuri da ispuni ugovornu obavezu da do određenog roka preda Telekomu na korištenje završenu zgradu po principu ključ u ruke. Ako to ne uspije ugovor propada, ali propada i posao vijeka kojeg ne može dobiti niko u svijetu pod ovakvim uslovima, osim Mile Radišića.

Aktuelno su i sukobi u koaliciji SNSD-SDS na nivou BiH. Smatrate li da je to kraj koalicionog djelovanja ili su već počele predizborne kalkulacije?

Taj kraj je oglašen odmah na početku, jer nije prirodan savez ove dvije stranke ma čim bio pravdan. I taj savez nije bio iskren, posebno od strane SNSD-a, pa je ovakav ishod za mene očekivan. SDS očigledno više ne može trpiti javne uvrede koje na njihov račun iznosi Dodik i njegovi trabanti, zbog kritike koju na račun vlasti u RS sa razlogom iznose predstavnici SDS-a. A uvrede pljušte već više od godinu dana, i  izgleda da je dara prevršila mjeru.

Sve opozicione stranke trenutno podržavaju ideju zajedničkog djelovanja, mislite li da će to jedinstvo potrajati do izbora 2014. godine?

Ja vjerujem da hoće, pa lokalni izbori su pokazali da tamo gdje je opozicija bila ujedinjena SNSD je izgubio vlast. To je odlična pokazna vježba šta ujedinjena opozicija može uraditi, a na ujedinjenju opozicije najviše radi SNSD svojom nedemokratskom, režimskom vladavinom koja će iduće godine u oktobru napuniti gotovo devet godina neprekidnog trajanja. Dojadili su i Bogu i narodu, pa valjda i opoziciji.

Rezultati lokalnih izbora sugerišu da opozicija isključivo zajedničkim djelovanjem može doći do vlasti, slažete li se s tim?

Ma nije baš tako, ali su šanse mnogo veće na takav način. SNSD ubrzano ide ka svom potopu zbog onih za koje SNSD nije politička stranka već sredstvo za vladanje.To mora doživjeti kraj kad tad, jer su i brojni članovi i glasači SNSD-a shvatili da su sredstvo za vladanje privilegovane stranačke vrhuške.

NDS I DP od prvog juna djeluju kao jedna stranka- Narodni demokratski pokret. Međutim, kao da je nakon toka došlo do zatišja stranačkih aktivnosti, bar što se tiče javnih nastupa?

Nije došlo do zatišja jer smo punom parom radili na terenu oko konstituisanja opštinskih odbora. Narodni demokratski pokret je nastao ujedinjenjem Narodne demokratske stranke i Demokratske partije, a u vremenu političkih podjela i sukoba čak i unutar pojedinačnih stranaka ujedinjenje dvije stranke djeluje prilično nestvarno. Mi smo ujedinjenjem postali peta stranka po snazi u RS I bićemo još jači. Naši politički stavovi su jasni i javni i eksplicitno antirežimski, bez kalkulacija. Po tome smo drugačiji od drugih jer ne šurujemo s režimom ni po jednom pitanju.

Koji su potezi NDP-a u narednom periodu?

Poradićemo na upoznavanju javnosti o Narodnom demokratskom pokretu, političkim ciljevima i namjerama na opštim izborima. Razgovaraćemo sa opozicionim strankama o zajedničkom nastupu na izborima i dalje poboljšavati našu infrastrukturu. I djelovaćemo javno i kritički prema svemu što nije dobro bez obzira ko to čini.

Da li možemo očekivati još neke stranke u Trećem bloku?

Treći blok može postati snažan i uticajan politički faktor u RS ukoliko sve opozicione stranke, bilo da su one parlamentarne ili ne, shvate da je besmisleno rasipati glasove zbog nekih malih uskostranačkih interesa. Ako je svima cilj promjena vlasti i rušenje režima demokratskim putem na izborima, onda zbog tog cilja vrijedi na izbore izaći sa što manje učesnika da ne zbunjujemo građane koji žele promjenu. SDS je velika stranka koja na parlamentarne izbore neće izlaziti sa koalicionim listama, ali mi ostali možemo broj parlamentarnih lista svesti na minimum, najbolje bi bilo na jednu listu ili najviše dvije ,kako na izborima za Narodnu skupštinu RS tako i na izborima za Parlament BiH.

Na kraju našeg razgovora jedno opuštenije pitanje, koje postavljamo svim sagovornicima – pet omiljenih pjesama domaće zabavne muzike koje biste da čujete u programu Kontakt radija?

Budući da vjerujem da pod zabavnom muzikom podrazumijevate i rok muziku moj izbor je: Riblja Čorba – Pogledaj  dom svoj anđele, Tajm grupa – Za koji život treba da se rodim, EKV – Neko nas posmatra, Azra – Kurvini sinovi, Indeksi – Bacila je sve niz rijeku.

 

https://soundcloud.com/kontaktradio/dragan-cavic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender