Napad na Siriju – rusko oružje Iranu

Takav prijedlog na zasjedanju ruskog parlamenta iznio je komunistički poslanik Leonid Kalašnjikov koji je ujedno i zamjenik predsjednika Komiteta za međunarodne odnose Dume.

Tako misli veliki broj ruskih političara, a sudeći po pisanju moskovske štampe i Vladimir Putin, koji će se u petak prvi put sastati sa novim iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem sa kojim bi trebalo da razgovara o ponudi za snabdjevanje Irana protivraketnim sistemima S-300 i izgradnji drugog nuklearnog reaktora u elektrani Bušer, javlja dopisnik “Novosti” iz Moskve.

Za Iran je to dobra vijest jer mu je Rusija pod pritiskom Zapada obustavila isporuku sistema S-300 iako je Teheran bio već platio avans. Iran je zbog toga podnio tužbu švajcarskom sudu, nadajući se da će dobiti od Rusije četiri milijarde dolara kompenzacije jer nije ispoštovala ugovor o prodaji pet raketnih kompleksa S-300. U julu ove godine iranski ambasador u Moskvi Mahmud Reza Sadžani je izjavio da je Iran spreman da povuče tužbu protiv Rusije ako Moskva u bližoj budućnosti isporuči raketne sisteme S-300.

Rusija je stopirala ugovor sa Iranom oko sistema S-300 pošto je Savjet bezbjednosti OUN uveo zabranu prodaje oružja Iranu.

/Večernje novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender