14. 06. 2021.

5 načina da restartujete svoj metabolizam

Tradicionalno vjerovanje tvrdi da je spor metabolizam prokletstvo srednjeg doba. Borimo se protiv njega na razne načine, ali kada nakon nekoliko sedmica ne vidimo željene rezultate onda odustajemo i nastavljamo praktikovati loše prehrambene navike. Međutim, da li ste znali da je 30% vašeg metabolizma pod vašom kontrolom? Istraživanja pokazuju da se taj procenat može povećati, odnosno da se metabolizam može ubrzati te pospješiti eliminisanje suvišnih kilograma. Potrebno je samo da restartujete metabolizam, a u nastavku saznajte i kako.

 

Mjerite obroke

Ako jednostavno smanjenje unosa količine hrane ne pokazuje željene rezultate, bitno je znati koliko vam je kalorija svakodnevno potrebno kako biste održali svoju težinu. Zatim, da biste se riješili kilograma, smanjite unos kalorija ispod tog broja. Stopa metabolizma kod žena opada za otprilike 2% do 3% tokom svake dekade života. Umjereno aktivnoj ženi u dvadesetim godinama svakodnevno je, u prosjeku, potrebno između 2 000 i 2 200 kalorija kako bi održala svoju težinu. U tridesetim i četrdesetim to je 2 000 kalorija, dok nakon pedesete godine života ta količina iznosi 1 800 kalorija.

 

Promijenite svoj ritam obroka

Stručnjaci godinama tvrde da su manji, a česšći obroci od suštinskog značaja za ubrzavanje metabolizma. Međutim, nedavne studije pokazuju da to nije ništa bolje, bar što se dijete tiče, od tri veća obroka dnevno. Istraživanje jasno pokazuje da je doručak najkorisniji obrok. Ali, osim toga, morate saznati šta kod vas najbolje djeluje. Kod nekih žena šest manjih obroka najbolje djeluje, dok kod drugih najbolje djeluju tri veća obroka. Koji god plan ishrane da odaberete (možda ćete željeti da eksperimentišete, ukoliko ste u prošlosti bili frustrirani planom ishrane kojeg ste se pridržavali), pazite na količinu kalorija koje unosite tokom obroka.

 

Unosite proteine

Potrebni su za izgradnju mišićne mase. Naime, pola kilograma mišića sagorijeva šest kalorija dnevno, bez ikakvog poticaja, dok pola kilograma masti sagori jedva dvije kalorije. Nedavno istraživanje pokazuje da zdrava količina proteina pomaže u mršavljenju i održavanju željene kilaže. Šta je zdrava količina? Istraživanje pokazuje da je to 1.2 grama proteina na svaki kilogram tjelesne težine. Primjera radi, žena koja ima 72 kilograma trebala bi unositi 86 grama proteina dnevno. Potrebno je imati na umu da proteini nemaju nikakve super moći. Naime, višak kalorija iz proteina će se skladištiti kao masne naslage.

 

Ne zaboravite jogurt

Popularni mliječni napitak povezuje se sa održavanjem zdrave tjelesne težine. Istraživači vjeruju da su za to “odgovorne” zdrave bakterije koje jogurt sadrži. Naučnici su otkrili da organizam gojaznih osoba sadrži više određenih vrsta bakterija koje efikasno “izvlače” energiju iz hrane. Moguće je da dobre bakterije iz jogurta uništavaju loše bakterije u organizmu koje uzrokuju stvaranje masnih naslaga. Ovdje pogledajte i zašto biste redovno trebali piti jogurt.

 

Ljuti začini

Feferone, kurkuma i đumbir imaju veoma efikasan, mada mali, uticaj na ubrzavanje metabolizma. Koristite ih redovno i, osim što vam pomažu da ubrzate metabolizam, ovi začini vas obezbjeđuju i korisnim fitonutrijentima te hrani daju odličan ukus.

 

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender