Bezbjednost svih građana regiona

“Uspostavljeni su odlični odnosi međusobnog povjerenja i bliskosti, što je omogućilo agencijama za provođenje zakona da unaprijede svoju saradnju. Cilj je povećanje bezbjednosti svih građana naših zemalja i regiona u cjelini”, rekao je Radončić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, tokom sastanka razgovarano je o svim zadacima i mjerama koje je potrebno preduzeti na terenu kako bi BiH, Srbija i Crna Gora efikasnije razmišljale o izazovima koje stoje pred njihovim policijama.

“Zahvaljujući saradnji u prethodnom periodu, imali smo više izvanrednih regionalnih akcija u kojima su uhapšene velike i poznate kriminalne grupe iz regiona”, podsjetio je Radončić.

On je dodao da je namjera Srbije, Crne Gore i BiH da uspostave efikasnu i blagovremenu razmjenu informacija o prekograničnim prijetnjama i prekograničnom kriminalu putem zajedničkog centra za prekograničnu saradnju koji će biti smješten u Trebinju.

Ministar bezbjednosti BiH naveo je da je razgovarano i o neizbježnoj temi važnoj za sve tri zemlje, a tiče se lažnih azilanata i očuvanja statusa vizne liberalizacije.

“U tom smislu mogu reći u ime nas trojice da iskazujemo veliki optimizam da sve ono što mi možemo da radimo i što ćemo uraditi neće ugroziti bezvizni režim. U tome očekujemo i trebamo pomoć zemalja kojih se to takođe tiče”, zaključio je Radončić.

Podsjećajući na čvrstu opredijeljenost sve tri zemlje za članstvo u EU, Radončić je rekao da se dobrim regionalnim odnosima želi pokazati da one mogu biti pouzdan partner EU. Radončić je dodao da direktori agencija za provođenje zakona sve tri zemlje imaju dobru saradnju i izrazio nadu da će sljedeći sastanci biti održavani uz prisustvo ministara drugih zemalja regiona.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić konstatovao je da se bez dobre saradnje ministarstava i policija ove tri zemlje nije moguće uspješno boriti protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

“Jasno je da nas Evropa i svijet, bez obzira što živimo u različitim zemljama, gledaju kao jedan prostor imajući u vidu da su ovdašnje organizovane kriminalne grupe sastavljene od predstavnika svih naroda bivše Jugoslavije”, rekao je Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno što je posljednjih godina stvoren zajednički front borbe protiv kriminala u kome učestvuju i ministarstva, policije i druge bezbjednosne strukture tri zemlje.

“Kad je riječ o BiH, želio bih da ponovim da Republika srbija želi da nastavi saradnju sa svim bezbjednosnim strukturama i agencijama za provođenje zakona na nivou BiH, kao i Republike Srpske i Federaciji BiH”, istakao je Dačić.

On je podsjetio da Srbija i Crna Gora imaju dobru policijsku saradnju, a posebno je naglasio važnost zajedničkog centra za prekograničnu saradnju koji će biti smješten u Trebinju.

“Tu je i naš zajednički nastup pred EU kad su u pitanju neki zajednički problemi. Svi pojedinačno smo mali, ali zajedno sigurno imamo jači glas”, rekao je Dačić, a kao primjer naveo je pitanje ilegalnih migracija i lažnih azilanata.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izrazio je uvjerenje da će Crna Gora i BiH biti prve koje će potpisati ugovor o razgraničenju i da će tako biti primjer drugim zemljama bivše Jugoslavije.

On je izrazio zadovoljstvo današnjim bilateralnim i trilateralnim razgovorima i založio se da nadležni ministri podstaknu kontinuirani rad policijskih agencija.

Konjević je podsjetio da su policije Srbije i Crne Gore putem zajedničkih istražnih timova zadnjih mjeseci došle do dobrih rezultata rješavajući vrlo teška krivična djela koja su se desila u Beogradu i Budvi i založio se za uspostavljanje zajedničkih istražnih timova Crne Gore i BiH.

On je izrazio nadu da će do kraja godine početi sa realizacijom ideja o formiranju regionalnog centra za prevenciju i zaštitu od požara.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender