26. 09. 2021.

MUP podnio dva izvještaja protiv pet državljana Litvanije zbog zloupotreba u ”Birču”

Prvi izvještaj podnesen je protiv direktora preduzeća “Alumina” Mindaugasa Kazakevičiusa i direktora preduzeća “Mehanika” iz Zvornika Rimantasa Balsisa, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja.

Ovim izvještajem obuhvaćeni su i predsjednik Upravnog odbora Fabrike glinice “Birač”, “Mehanike”, “Alumine” i “Birač energa” Martinas Ugianskis i članovi upravnih odbora navedenih kompanija Virginius Vajega i Oksana Kavtun, koji su osumnjičeni da su falsifikovali ili uništili poslovne ili trgovačke knjige.

Kazakevičius je osumnjičen da je u svojstvu direktora “Alumine” u decembru prošle godine u Banjaluci, u namjeri pribavljanja imovinske koristi Ukio banci, prekoračio ovlašćenja i bez odoborenja Skupštine akcionara “Birča” potpisao ugovore o zalogu na udjelima, plivajućem zalogu i zalogu nad pokretnim stvarima u korist ove banke radi obezbjeđenja njenog potraživanja prema “Birču”, čime je oštetio „Aluminu“ za 62,448 miliona KM.

Balsis se tereti da je kao direktor “Mehanike” ovlastio Gorana Vukovića da u decembru prošle godine u Banjaluci s ciljem pribavljanja koristi za Ukio banku u ime direktora ovog preduzeća, bez odluke Skupštine akcionara “Birča”, potpiše ugovore o zalogu na udjelima, plivajućem zalogu i zalogu na pokretnim stvarima u korist banke, čime je oštetio “Mehaniku” za 1,897 miliona KM.

Ostala lica obuhvaćena prvim izvještajem osumnjičena su da su u svojstvu članova upravnih odbora navedenih preduzeća potpisali odluke, kao i zapisnike sa sjednica upravnih odbora na kojima su donošene navedene odluke, a koje uopšte nisu održane.

Drugi izvještaj odnosi se na ugovor preduzeća “Baltio stiklas” i tereti direktora “Alumine” Kazakevičiusa za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja i direktora “Birča” Vajegu za oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca.

Kazakevičius je u svojstvu direktora “Alumine” u Kaunasu u Litvaniji prekoračio ovlašćenja i, bez odluke Skupštine akcionara, potpisao dopunski ugovor kojim se obaveza preduzeća “Baltio stiklas” da uplati avans od 14,6 miliona evra “Alumini” za opremanje nove proizvodne linije staklene ambalaže zamjenjuje obavezom “Baltio stiklasa” da “Alumini” ova sredstva uplati kao zajam.

Kazakevičius je nakon toga od novembra do decembra 2011. godine sredstva dobijena od zajma putem povezanih preduzeća uplatio litvanskim preduzećma “E vej LLC”, “AB Balkan investu”, “AB Kauno tiekimas filiasu”, “AB Kauno tiekimasu”, “UAB Balkan investu” i “Vivsajd marketu”, čime je oštetio “Aluminu” za 13,660 miliona evra, kao i povjerioce prema kojima je “Alumina” u tom periodu imala neizmirene obaveze od 11,502 miliona KM.

Jovičić je rekao da su dugovanja “Birča” prema domaćim i državnim i privatnim pravnim licima u tom periodu iznosila 46,967 miliona KM, od čega je dug prema “BH gasu” iznosio 13,058 miliona, Vladi Republike Srpske po reprogramu 10,454 miliona, za doprinose na lična primanja 2,461 milion, Fondu PIO 2,655 miliona, a Fondu zdravstvenog osiguranja 1,082 miliona KM.

Govoreći o ukupnom iznosu za koji su navedena lica oštetila Republiku Srpsku, Jovičić je precizirao da je, prema dosadašnjim informacijama, riječ o 100 miliona KM.

On je dodao da u ovom predmetu postoje osnovi sumnje za pranje novca prema odgovornim licima u preduzećima “Baltio stiklas” i “UBIG” grupe, što će biti predmet daljih provjera putem Interpola u Litvaniji.

Jovičić je istakao da se uporedo sa ovom, vode i istrage u Balkan investment banci i Balkan investment fondu.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni trenutno nisu dostupni organima gonjenja Republike Srpske i BiH, zbog čega je aktiviran mehanizam međunarodne pravne pomoći.

“Mi ćemo iskoristiti sve naše kapacitete i tražićemo svaki modalitet da ova lica budu procesuirana i u pratnji policije dovedena u Republiku Srpsku, a ako ne to barem u svojoj državi”, naglasio je Jovičić.

Govoreći o eventualnim istragama u ovom slučaj uprotiv državljana BiH, Jovičić je istakao da je u ovom trenutku nezahvalno licitirati imenima, s obzirom da je riječ o najvećoj istrazi na ovim prostorima, ali da će u predstojećem periodu biti još izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender