27. 09. 2021.

Neka čelnici u BiH drže do časti i pokažu rezultat

File je naglasio da se 1. oktobra u Briselu ne održava tek neki susret s pozvanim predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine i čelnika vodećih političkih stranaka, već oficijelni treći sastanak na visokom nivou o procesu pristupanja EU.

– Očekujem da će institucije i politički čelnici držati do časti, do svojih obaveza preuzetih prije više od godinu na prvom sastanku na visokom nivou! Ni više, ni manje. Ovog puta volio bih vidjeti opipljive rezultate, a ne neko iznošenje namjera. Bez učinkovitog mehanizma koordinacije, naprimjer, BiH neće biti u stanju komunicirati s EU-om, niti će biti u stanju da se dogovori unutar same države o širokom spektru strategija i projekata koji će se provoditi uz pomoć fondova EU. To treba svima biti jasno – kazao je File.

– Očekuje da će naši partneri u BiH moći prijaviti napredak na dva glavna pitanja: kako BiH namjerava provesti presudu “Sejdić-Finci” i kako će izgledati EU mehanizam koordinacije. Ovisno o rezultatima tog razgovora, otvorit ćemo raspravu o budućnosti pretpristupne pomoći za BiH, takozvani paket IPA 2 za period 2014.-2020 – istakao je za Avaz Evropski komesar za proširenje.

On je rekao da će bh. liderima i zvaničnicima otvoreno naglasiti žurnu potrebu da se usvoje potrebne odluke radi prilagođavanja trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

– Naš cilj je da BiH napreduje u procesu integracija u EU, jer to je ono što većina građana BiH želi te na šta su se njihovi politički lideri obavezali. Dakle, prvi korak za ovaj dio puta, prije nego što se i postavi pitanje kandidatskog statusa, jeste kako stvoriti uvjete za vjerodostojan zahtjev za članstvo. A za takvo nešto, jednostavno, trebamo rješenje za „Sejdić – Finci” – rekao je između ostalog, za Avaz File.

Izvor: Dnevni avaz

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender