30. 11. 2021.

Sporazum o profesionalnoj saradnji Srpske i Srbije

Šnjegota je rekao novinarima da ovaj sporazum otvara mnogo mogućnosti za Glavnu službu za reviziju javnog sektora Republike Srpske, od olakšavanja prevođenja i primjene međunarodnih revizorskih standarda do profesionalnih usavršavanja kadrova, razmjene znanja i iskustava, što je značajan segment za razvoj ove službe.

On je istakao da će biti učinjeno sve da ovaj sporazum traje, te da on predstavlja okvir za profesionalnu saradnju na potpuno ravnopravnom osnovu i uz poštivanje nezavisnosti jedne i druge revizorske službe.

Šnjegota je naveo da Sporazum nudi mogućnosti i zajedničke ili paralelne revizije, prakse koja ne predstavlja ništa novo, te dodao da postoji mnogo pitanja koja su zajednička za više zemalja ili regija i u kojima je jako bitan zajednički nastup radi kvalitetne revizije.

Sretenović je naveo da bi zajedničke revizije mogle biti obavljane o pitanjima od obostranog interesa, kao što su zaštita vodotokova i životne sredine, direktna razmjena timova koji izvode reviziju finansijskih izvještaja, ili da revizori iz jedne službe budu prisutni prilikom izvođenja određenih revizija koje radi druga služba.

Prema njegovim riječima, za obje revizorske službe ovaj sporazum je bitan, jer obuhvata proširivanje saradnje, od primjene međunarodnih standarda INTOSAI, usavršavanja kadrova, održavanja zajedničkih seminara i radionica, te ostalih segmenata rada.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender