26. 09. 2021.

Stanje u Fabrici glinice “Birač” bolje

Tegeltija je nakon sastanka Koorinacionog tima za praćenje poslovanja “Birča” istakao da je danas u Fabrici zaposleno 1.000 radnika, a da ih je 30 penzionisano.

“Kada je u pitanju fizički obim proizvodnje, septembarski plan je 27.000 tona. Prošlog mjeseca promet ‘Alumine’ bio je više od 22 miliona KM, a cjelokupna proizvodnja se izvozi”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je dodao da ukoliko “Alumina” zadrži ovaj obim proizvodnje, godišnji promet ovog preduzeća, koje posluje u sklopu “Birča”, biće 300 miliona KM.

Tegeltija je rekao da su obnovljeni ugovori sa ranijim dobavljačima, sklopljeni ugovori sa nekim novim, da nije izgubljen nijedan kupac, te da su pronađeni i novi kupci.

“Profit ‘Alumine’ za april bio je 1,3 miliona evra. Kompletan proces proizvodnje sada je u Zvorniku, kao i cijeli finansijski sistem”, istakao je Tegeltija.

Ministar finansija Srpske je naglasio da je stanje u Fabrici glinice “Birač” sada daleko bolje nego na početku godine, ali da to još nije nivo koji Vlada Republike Srpske očekuje.

“Plan je da u budućem periodu imamo nove proizvode, a očekujemo nove mlade kadrove i podršku Zavoda za zapošljavanje za prijem pripravnika inženjera, tehnologa i mašinskih inženjera, ali i mnogo kvalitetnih majstora”, poručio je Tegeltija.

On je podsjetio da početkom godine u “Birču” nije bilo zalihe gotovih proizvoda, zalihe sirovina bile su na jednodnevnom nivou, svi finansijski tokovi su se odvijali izvan Zvornika, a proizvodnja je svakog trenutka mogla biti zaustavljena.

Tegeltija je naveo da će do kraja godine biti riješen i kredit “Energolinije”, dijela preduzeća “Alumina”, pitanje vlasništva imovine preduzeća “Alu sil”, kao i da će biti razjašnjeni odnosi sa finansijskim sektorom.

“Plate radnicima isplaćujemo redovno, kao i doprinose, a svakog mjeseca isplaćujemo 20 odsto regresa, koji nije isplaćen za 2012. i 2013. godinu, tako da će do kraja godine sva dugovanja biti izmirena”, naglasio je Tegeltija.

On je podsjetio da je početkom godine samo proizvodnja obavljana u Zvorniku, a finansijski tokovi daleko izvan Republike Srpske, jer je direktor “Alumine” otvorio račun u Kaunasu i preko tog računa vodio poslovanje.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender