22. 09. 2021.

Sutra obilježavanje Dana nestalih i poginulih

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da Republika Srpska još traga za 1.676 nestalih, od kojih je 671 vojnik, a ostalo su civili.

“Nismo zadovoljni procesom traženja nestalih, jer je od 1995. godine, kada smo imali 5.280 nestalih boraca i civila, riješeno 70 odsto slučajeva. Imamo problem u verifikaciji centralne evidencije nestalih, jer se još ne zna za kim sve tragamo”, rekao je Mitrović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da odgovornost za to snose određene političke strukture u BiH, kojima ne odgovara da se zna tačan broj nestalih i poginulih.

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH, koji, kako je rekao, nema izbalansiran pristup u traženju nestalih, nema kapaciteta i što je najgore podložan je različitim političkim i nacionalističkim uticajima.

Prema njegovim riječima, neophodno je dovršiti ekshumaciju u Buća Potoku, jer nema sumnje da je na tom mjestu zakopan određeni broj Srba koji su ubijeni u Sarajevu.

“Opravdanja Tužilaštva BiH da za te poslove nema novca su netačna. Novca ima, o čemu najbolje govori podatak da je za pet godina rada Instituta za nestala lica BiH pet miliona KM potrošeno na čuvanje posmrtnih ostataka, što nema nikakvog smisla”, istakao je Mitrović.

On je dodao da je tu riječ o pranju novca, u čemu učestvuje i Tužilaštvo BiH.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Velimir Dunjić rekao je da će obilježavanje 15. septembra – Dana nestalih početi sutra služenjem parastosa u hramu Svete Trojice, nakog čega će biti položeni vijenci na spomenik poginulim borcima na groblju “Sveti Pantelija”, na Spomen-kosturnici i spomeniku 12 beba na Novom groblju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender