17. 10. 2021.

BIA: Zaplijenjeno oružje ne pripada Tešiću

“Neposredno po operativnom saznanju, BIA je prije sedam dana obavijestila nadležne službe i državne organe Republike Hrvatske o postojanju sumnje da se vrši transport komponenti i robe dvostruke namjene”, navedeno je u saopštenju BIA.

Kako navodi BIA, roba je u Srbiju ušla iz Italije i transportovana je u Hrvatsku.

“BIA je na ovom slučaju radila sa više službi velikih zemalja, radilo se o robi koja je označena kao limena obloga sa dnom koja moze da se koristi za proizvodnju rakete”, piše u saopštenju.

Tešić je ranije juče negirao bilo kakvu vezu sa tom pošiljkom.

Hrvatska Carinska uprava saopštila je da ne može da objavi pojedinosti vezane za kontejner s vojnom opremom koji je pronađen prije sedam dana u riječkoj luci, dok se ne završi istraga koju sprovodi s ostalim merodavnim službama.

U Upravi carine Srbije Tanjugu je rečeno da raspolažu informacijama o navedenom oružju, ali da to ne želi da komentarišu u cilju istrage.

“Istražne radnje, vezane uz navedenu robu, zajedno s ostalim službama su u toku te do završetka postupka i potvrđivanja prikupljenih saznanja ne možemo objaviti pojedinosti”, saopštila je Carinska uprava.

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je ranije juče u Sarajevu da nema preciznih informacija o kontejnerima oružja koje je zaplijenjeno u Luci Rijeka, ali je odbacio mogućnost da je riječ o trgovini iza koje stoji država Srbija.

Dačić je rekao i da nema informacije o tome ko bi iz Srbije mogao biti povezan sa tim oružjem, založivši se za to da krivci treba da odgovaraju.

„Ako je neko pomagao taj šverc, onda taj neko treba da odgovara”, kazao je Dačić“.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender