Čopori zaposjeli most i stanicu

Iako u Higijeničarskoj službi imaju pune ruke posla, brojni građani, koji su pozvali redakciju “Glasa Srpske”, ističu da se ne osjećaju bezbjedno kada prelaze Venecija most ili kada čekaju prevoz kod glavne autobuske i željezničke stanice. Tamo mogu da vide pse koji nerijetko laju na ljude, prate ih i pri tom ne izgledaju miroljubivo. Koliko je ova pojava uzela maha najbolje se može vidjeti i u centru grada, gdje čopori pasa šetaju ulicama i napadaju prolaznike.

U Udruženju za zaštitu životinja “Šapa u srcu”, koji trenutno brinu o 82 psa i tridesetak mačaka, kažu da ih sve češće zovu ljudi zabrinuti za napuštene i bolesne pse.

– Banjalučani nam se svakodnevno javljaju iz svih dijelova grada, a takvih slučajeva je na stotine. S obzirom na broj zahtjeva, teško je svima pomoći. Najveći problem je zbrinjavanje, ali se nadamo da ćemo uskoro biti u prilici da otvorimo vrata svog privremenog smještaja – objasnila je Sabina Šerić iz ovog udruženja.

Dodaje da je ovaj problem nastao zbog nepoštivanja Zakona o dobrobiti životinja i nerazvijene svijesti građana.

– Neophodno je uspostaviti centralni registar mikročipova, jer tek onda bismo mogli govoriti o odgovornom vlasništvu i sankcionisanju onih koji to nisu. Akcije sterilizacije i kastracije trebalo bi da budu uvršćene u budžete opština, a ne da se novac izdvaja za tzv. skloništa za pse. Rješenje nije u istrebljenju nego u balansiranju i kontrolisanom broju pasa – smatra Šerić.

Načelnik Komunalne policije Dragan Lukač kaže da je bilo nekoliko prijava građana u vezi sa psima lutalicama, od kojih su se neke odnosile na lokaciju Venecija mosta.

– Ako se prijava odnosi na pse lutalice, građane upućujemo na Higijeničarsku službu grada, a ako pas ima vlasnika, kontrolu vrši komunalna policija. U slučaju nepoštivanja naloženih mjera predviđene su novčane sankcije ili mjere oduzimanja psa. U toku ove godine dva neodgovorna vlasnika pasa trebalo je da plate kazne od 100 maraka – naveo je Lukač.

Koordinator za analitiku i odnose sa javnošću u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Danira Pipić-Manojlović rekla je da je u prvih osam mjeseci ove godine Higijeničarska služba grada uklonila 274 psa i 211 štenadi, a uhvatila je i vratila vlasnicima 14 pasa.

Iz Prihvatilišta za pse u Ramićima ljubitelji ovih životinja ove godine su udomili 101 psa, od kojih je jedan pronašao svoj dom u Sloveniji, a dva u Švajcarskoj.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender