23. 09. 2021.

EU uvodi sankcije Hrvatskoj naredne sedmice?

Podsjeća se da je ulazak Hrvatske u EU u julu proslavljen i kao oporavak od godina rata tokom krvavog sloma Jugoslavije.

Hrvatska se, međutim, brzo našla u nesuglasju sa svojim novim kolegama zbog izmjena njenih zakona o izručenju, donesenih samo nekoliko dana prije pristupanja uniji, a koji su, navodi Rojter, obezbijedili zaštitu veterana hrvatskog rata za nezavisnost 1991-1995 od istraga u drzavama članicama EU.

Opoziciona Hrvatska demoratska zajednica, optužila je lijevo orijentisanu hrvatsku vladu da ne poštuje propise EU-a kako bi zaštitila bivšeg visokog funkcionera jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića.

Perkovića potražuje Njemačka zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Izmjena zakona o izručenju neposredno uoči pristupanja Hrvatske EU bio je, kako su tvrdili hrvatski mediji, razlog zbog kojeg je njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb na proslavu koja je povodom priključenja Hrvatske EU bila 30. juna.

Zagreb će vjerovatno ove godine prekršiti i budžetska pravila EU-a zahvaljujući recesiji koja se, kako se navodi, produžila.

Očekuje se da Evropska komisija prema Hrvatskoj primjeni član iz pristupnog ugovora koji joj omogućuje da sprovede kaznene mjere ako se prekrše pravila EU, takozvani zaštitni član, odnosno zaštitne mjere predviđene članom 39 ugovora o pristupanju, prenio je list.

“Strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo pokrenuti zaštitni član”, rekao je Rojtersu jedan neimenovani visoki funckoner EK i dodao da će se to vjerovatno dogoditi na redovnom sastanku povjerenika EU-a naredne sedmice.

Vlada u Zagrebu je nastojeći da izbjegne sankcije prošlog mjeseca obećala da će u potpunosti primjeniti evropska pravila.

Dodaje se i da evropska povjerenica za pravosuđe Vivijana Reding u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću od 4. septembra poručila da obećanje da će Hrvatska naredne godine promijeniti način sprovođenje evropskog naloga za hapšenje nije dovoljno.

Ona je rekla da bi nepoštovanje pravila moglo dovesti do odlaganja pristupanja Hrvatske zoni Šengena, što je Zagreb odredio kao jedan od svojih prioriteta.

Pozivajući se na dvoje diplomata, Rojters navodi da bi u ovom slučaju Komisija mogla iskoristiti sredstva namijenjena Hrvatskoj za poboljšanje nadzora granica u okviru pripreme za ulazak u Šengen.

Brisel što prije želi da vidi primjenu propisa

Brisel želi što je prije moguće da vidi primjenu evropskih propisa u Hrvatskoj koji se tiču evropskgo naloga za hapšenje, poručio je portpalor Evropske komisije Oliver Beili.

On je podsjetio na pismo evropske povjerenice pravosuđa Vivijan Reding upućene tim povodom hrvatskim vlastima i dodao da Evropska komisija neće biti sasvim zadovoljna ako Zakon o evropskom nalogu za hapšenje, kolokvijalno nazvan “Lex Perković”, bude promijenjen uz početak primjene od polovine jula naredne godine.

“Ono što Brisel traži jeste promptna primjena”, rekao je Beili, prenijeli su hrvatski mediji.

On je objasnio da reč “promptno” ne znači tačan vremenski rok, ali da na svim jezicima to znači “što je prije moguće”. Beili, kako se navodi, nije mogao da kaže da li će to pitanje biti na dnevnom redu Kolegijuma povjerenika naredne sedmice.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender