02. 08. 2021.

Još jedan video: “Bitno je biti Bošnjak”

Kako se na kraju videa navodi ime i prezime kamermana i montažera – Јasmin Mulahusić, te glavnih uloga – Tarik Mulahusić i Hatab Mulahusić, može se pretpostaviti da se radi o porodičnom doprinosu osvješćivanja grešnih Bošnjaka, koji su skrenuli s pravoga puta.

Ni ovoga puta nema naznake da se radi o “igrokazu” ili bilo kojoj drugoj vrsti satirično-metaforičnog osvrta na usijanu atmosferu pred predstojeći popis stanovništva, ali se zato u pojašnjenju uz video navodi da je ovo autorski “skromni doprinos u ovim historijskim danima za naš narod i državu Bosnu i Hercegovinu”.

Dalje se navodi:

“Bošnjaci se nalaze pred još jednom velikom bitkom, a njen ishod zavisi od našeg pojedinačnog angažmana.

Neka te Bošnjače ne plaše prijetnje i neka te ne obmanjuju obmane raznih Srđana, Aleksandri, Štukana, Brkana i Krkana…

Znaj da će biti Bosne samo onoliko koliko bude bilo Bošnjaka!

Zato budi to što jesi!

Budi Bošnjak!

BITNO ЈE BITI BOŠNJAK.”

A na kraju spota slijedi, ničim izazvana, zloupotreba slogana iz “Vispakove” reklame za kafu: Pićemo mi nju i u Brazilu ako Bog da.

Ne znamo kako će po pitanju autorskih prava na ovo reagovati kompanija “Vispak” i kreatori njihovog promotivnog spota, ali da će i ovaj nesuvisli pokušaj “otvaranja očiju” vlastitoj naciji izazvati (opravdano) brojne negativne reakcije i zgražavanje civilizovane bh. javnosti – to smo sigurni. A i da će borci za prava i zaštitu djece u BiH imati pune ruke posla, takođe smo više nego sigurni.

I da ne zaboravimo pomenuti još nešto – zloupotrebu državne himne u svrhu agitovanja: Bitno je biti Bošnjak! Otkad se himna naroda BiH vezuje – za Bošnjake?! Na to će pitanje morati da odgovore, ipak, autori spota!

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender