26. 09. 2021.

Meril i Džulija u trci za Oskara?

Meril Strip u ovom filmu igra Vajolet Veston, suprugu pjesnika koji umire, ostavljajući za sobom haotičnu porodicu rasutu po meridijanima.

Kada ih očeva smrt zatekne u nenadanom trenutku, njene ćerke uputiće se u dom svoje majke Vajolet, orktivajući da ona boluje od raka kao i da je razvila zavisnost od lijekova. Suočavanje sa problematičnim, krhkim porodičnim vezama koje se jedva održavaju u životu donijeće bolno razrješenje za jedne i otvoriti stara pitanja za druge članove porodice.

Uz Stripovu u ulozi “nesavršene majke”, u ulogama njenih ćerki pojavljuju se Džulija Roberts, čijeg distanciranog supruga igra Јuan Mekgregor, DŽulijet Luis koja s nestrpljenem očekuje vjeridbu ni ne sluteći brojna iznenađenja, dok DŽulijen Nikolson igra treću ćerku koja je ostala da živi sa roditeljima.

U pitanju je adaptacija istoimenog romana Trejsija Letsa koji je za to djelo nagrađen Pulicerom. Reditelj filma je DŽon Vels, dok je među producentima i DŽordž Kluni.

Odmah nakon premijere u Torontu, filmska kritika je pohvalila dramatično potresna i izrazito emotivna tumačenja glumačke ekipe. Bez sumnje su se izdvojile Meril i DŽulija u ulogama majke i ćerke koje nikako ne uspijevaju da riješe probleme iz prošlosti.

Čuveni kritičar Ričard Korlis za američki Tajm piše da je ovo bez sumnje još jedan spektakularni performans Meril Strip, navodeći da bi u noći dodjele Oskara filmske majka i ćerka mogle još jednom da “ukrste koplja”.

On ne štedi ni riječi hvale na račun glume Robertsove:

“Ovo je njeno najdublje, najjače, najživotnije djelo na filmu, koje je može uvući u trku za Oskara u kategoriji najbolje glumice, baš uz Meril Strip.”

j roberts

Britanski kritičar Tim Robi primjećuju da u svojoj glumačkoj zanesenosti Stripova na trenutke podsjeća na legendarne muzičare Boba Dilana ili Toma Vejsta.

Robi u kritici filma, uz Meril, takođe izdvaja i njenu mlađu koleginicu: “DŽulija je u posljednje vrijeme imala toliko filmskih uspona i padova, pa je za film veoma važno to što ju je Vels odabrao za ulogu, i što je u cijeloj priči ona trijumfovala.”

Da film ozbiljno juriša na Oskare govori i podatak da iza njega stoji studio braće Vajnstin koji su poznati kao najozbiljniji lobisti u trci za Oskara.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender