26. 09. 2021.

Sirijski pobunjenici odbacili američko-ruski sporazum

“Nas se ne tiče rusko-američka inicijativa. Rusija ovim samo želi da dobije na vremenu”, rekao je šef FSA Salim Idriz.

On je na konferenciji za novinare u Istambulu rekao da FSA apsolutno ignoriše ovu inicijativu i nastaviće da se bori protiv režima.

Rusija i SAD slažu se da rezolucija UN o Siriji treba da sadrži prijetnju upotrebe sile, izjavio je danas američki državni sekretar DŽon Keri.
On je nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim rekao da su SAD i Rusija dogovorile plan o hemijskom oružju Sirije.

Keri je rekao da vlada sirijskog predsjednika Bašara al Asada mora da podnese sveobuhvatnu listu svojih zaliha hemijskog oružja sedam dana prije transfera i uništenja.

Sporazum koji su isposlovale Moskva i Vašington i rješenje sirijske krize predviđa radikalno ubrzano uništenje sirijskog hemijskog oružja, rekao je američki državni sekretar.

Keri je istakao da sirijska vlada treba da omogući pristup UN svojih hemijskim postrojenjima, insistirajući da plan uklanjanja hemijskog arsenala mora da bude transparentan.

On je dodao da inspektori za oružje moraju da budu u Siriji do novembra sa ciljem eliminacije hemijskog oružja u toj zemlju do sredine 2014. godine.

“Inspektori moraju da budu na terenu do novembra. Cilj je uklanjanje oružja do sredine naredne godine”, rekao je Keri novinarima na zajedničkoj pres konferenciji sa Lavrovom u Ženevi.

Ukoliko Damask ne bude poštovao svoje obaveze uslijediće odgovor u skladu sa Poveljom UN poglavlje 7, istakao je on.

Lavrov je izjavio da su SAD i Rusija potvrdile na razgovorima u Ženevi posvećenost mirnom rješenju sirijske krize, ističući da postignuti dogovor ne predviđa upotrebu sile protiv Sirije.

On je dodao da su razgovori o Siriji postigli cilj koji su postavili ruski predsjednik Vladimir Putin i američki kolega Barak Obama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender