27. 09. 2021.

Postignut dogovor o oružju u Siriji

Dogovor predviđa da ono bude potpuno uništeno do sredine sljedeće godine, saopštili su šefovi diplomatija dvije zemlje Džon Keri i Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji u Ženevi.

Američki državni sekretar Keri je, poslije razgovora sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom, rekao da svijet sada očekuje da će režim sirijskog predsjednika Bašara Asada ispuniti javno data obećanja, prenijela je agencija Rojters.

Lavrov je kazao da tijelo UN za kontrolu hemijskog oružja najprije mora da odobri američko-ruski prijedlog, nakon čega će se uspostaviti vremenski okvir za uništenje sirijskog hemijskog naoružanja.

Prema njegovim riječima, predloženi dogovor ne sadrži ništa o potencijalnoj upotrebi sile.

Keri je međutim, rekao da ne postoji preliminarni dogovor o tome kakvu akciju bi mogao da preduzme Savjet bezbjednosti UN ukoliko Sirija ne prihvati plan o potpunom uništenju sirijskog oružja.

On je naveo da inspektori moraju biti na terenu najkasnije do novembru, a da uništenje hemijskog oružja mora da se okonča do polovine 2014. godine.

SAD i Rusije su danas nastavile razgovore o eliminisanju sirijskog hemijskog arsenala.

“Jutros je počeo sastanak”, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, a prenijela agencija Rojters. Američko-ruski razgovori su dostigli “ključnu tačku”, izjavio je u petak američki zvaničnik.

Kako je ranije objavljeno, Sergej Lavrov i Džon Keri postigli su noćas napredak u razgovorima o eliminisanju sirijskog hemijskog oružja.

Neimenovani američki zvaničnik je izjavio da su ruski ministar spoljnih poslova Lavrov i američki državni sekretar Keri postigli noćas u Ženevi napredak oko usvajanja dogovora o obimu zaliha tog oružja.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, BBC je prenio da su razgovori teški, ali da ima napretka.

Agencija Itar-Tas s je, pozivajući se na izvore iz ruske delegacije, javila da su se učesnici razgovora dogovorili na samom početku da se uzdržavaju od javnog komentarisanja i da se skoncentrišu na razgovore.

Prema izvoru iz ruske delegacije, razgovori, u kojima učestvuju i ruski i američki stručnjaci, protiču u konstruktivnoj atmosferi i proces nije beznadežan.

Razgovorima se sinoć priključio i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan u Ženevi, koji se odvojeno sastao sa Lavrovom i Kerijem.

Zvaničnici administracije američkog predsjednika Baraka Obame su sinoć saopštili da SAD ne očekuju da će rezolucija Saveta bezbjednosti UN o sirijskom hemijskom oružju sadržati i dio koji se tiče moguće upotrebe vojne sile, zato što se Rusija tome protivi.

Rojters je prenio riječi neimenovanih funkcionera, koji su istakli da će umjesto toga SAD zahtjevati da rezolucija uključi više mogućih konsekvenci, ako Sirija odbije da preda hemijsko oružje.

“Posljedice koje bi u tom slučaju uslijedile, odnosile bi se na jačanje sankcija”, dodali su zvaničnici.

SAD su prethodno saopštile da neće dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije, izrazivši oprezni optimizam oko dogovora sa Rusijom.

Istvoremeno, generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da dijeli sumnje međunarodne zajednice koja nije ubijeđena da će predsjednik Sirije Bašar Asad poštovati međunarodni sporazum o sirijskom hemijskom oružju.

Ruski plan da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu i to što je Damask podnio prijavu za pridruživanje Povelji o hemijskom oružju iz 1993. uklonilo je neposrednu opasnost od američke vojne intervencije u Siriji.

“Predsjednik Asad je očigledno pozitivno odgovorio” na rusko-američke razgovore o okončanju krize, djelimično podnošenjem prijave za pridruživanje povelji, rekao je Ban u intervjuu za televiziju “Frans 24”.

“To je pozitivno, ali ja, istovremeno, u međunarodnoj zajednici osjećam određenu dozu skepticizma. I ja dijelim te sumnje. Važno je da sirijske vlasti iskreno i u potpunosti sprovedu ono što su rekle, da dokažu da su oni i predsjednik Asad iskreni”, dodao je on.

SAD i njihovi saveznici su izrazili sumnju u pogledu Asadovih namjera i tražili su garancije da će međunarodna zajednica intervenisati ako sirijska vlada ne bude ispunila svoj dio sporazuma.

Ban je prije toga izjavio da očekuje da će izvještaj eksperata UN sledeće nedjelje pružiti nepobitne dokaze da je u Siriji upotrijebljeno hemijsko oružje, prenosi AFP.

Eksperti UN u ponedeljak treba da podnesu izvještaj o navodnom napadu otrovnim gasom sarinom 21. avgusta u blizini Damaska. Ban je rekao i da je Asad “počinio brojne zločine protiv čovečnosti”. On je u intervjuu za francusku televiziju ponovio da su u Siriji “počinjeni strašni zločini” i da krivci moraju odgovarati za to.

Generalni sekretar UN je kazao da samo političko rješenje može okončati sukob koji traje 30 mjeseci i u kome je poginulo više od 100.000 ljudi.

On je poručio da bi mirovna konferencija u Ženevi mogla biti održana u oktobru ako do tada bude okončana kriza oko hemijskog oružja i međunarodni pregovarači uspiju da prevaziđu podjele unutar sirijske opozicije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender