02. 08. 2021.

Prećutan incident aviona BiH Erlajnza

U avionu iz Bosne i Hercegovne ATR 72 tog dana je bilo 38 putnika i četiri člana posade. Pri slijetanju, avion je skrenuo sa piste i vozio na travi oko 350 metara prije nego je ponovo skrenuo na pistu.

Avion je u Kopenhagen je došao iz Sarajeva.

U izvještaju nakon istrage cijeli događaj je opisan kao “ozbiljan incident”. Naime, za razliku od lijevog, desni motor aviona nije reagovao na smanjenje brzine prilikom slijetanja te je zbog toga ATR završio na travi pored piste u Kopenhagenu.

Nakon 350 metara vožnje po travi, pilot je uspio da vrati kontrolu nad avionom, pa se sve završilo na najbolji mogući način. O slučaju su obavješteni tamošnji vatrogasci i služba Hitne pomoći.

Istragom su utvrđena dva kvara na desnom motoru. Nakon popravke, avion se sigurno vratio u Sarajevo, navodi se u zvaničnom izvještaju Danskog odbora za istraživanje nesreća (AIB) koji je predstavljen juče.

Prema pisanju danskog portala Ekstra Bladet, pilot u ovom konkretnom slučaju nije ispoštovao propisane procedure.

U BH Erlajnzu kažu da je do nezgode došlo zbog neispravne reakcije elektronskog sistema za kontrolu motora na desnom krilu, a koja je dodatno pojačana prisustvom jakog bočnog vjetra i pokrivenosti piste snijegom 25 posto (debljine 2mm).

“Sistem koji prilikom komande pilota nije reagovao pravovremeno je prouzrokovao neugodno slijetanje. Svi putnici i članovi posade su bili potpuno sigurni i prošli su bez posljedica. Piloti BH Erlajnza su ispoštovali proceduru za ovakvu situaciju, koju su imali pod kontrolom. Poslije inspekcije na samom aerodromu, obavljene od strane danske licencirane kompanije za održavanje aviona, isti sistem je reagovao na komande, te je dozvoljeno posadi da nastavi sa svojim operacijama”, izjavio je “Klix.ba” Edin Hrapović iz kompanije BiH Erlajnza.

Foto: avion ATR 72 (ilustracija)
/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender