Služen parastos za poginule i nestale borce i civile

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović istakao je da Srpska 15. septembra obilježava Dan nestalih i poginulih, kako bi podsjetila javnost na svu tragediju rata i posljedice koje je rat ostavio.

“Te posljedice posebno osjeća 1.676 porodica koje još tragaju za svojim najmilijim i koji u agoniji žive već 18 i više godina”, rekao je Mitrović novinarima.

On je dodao da je pitanje traženja nestalih i dalje politikantsko, a ono što zabrinjava jeste izostanak uticaja međunarodnog faktora da se proces traženja privede kraju ili svrstavanje tog faktora na bošnjačku stranu.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Marko Grabovac istakao je da se ovaj dan mora obilježavati, kako bi se poklonili žrtvama i poručili da njihova djela nikad neće biti zaboravljena.

“Ogromno je nezadovoljstvo porodica poginulih i nestalih što niko ne odgovara za ubijene žrtve i što instutucije na noviou BiH ne rade svoj posao”, naveo je Grabovac.

On je dodao da je najveće nezadovoljstvo radom Instituta za traženje nestalih lica BiH, koje traje otkako je ova ustanova osnovana.

Majka nestalog borca Vojske Republike Srpske Milica Tubić za svojim sinom traga već 18 godina.

“Neizvjesnost nas iz dana u dan ubija. Tuga je preduga. U početku smo se nadali da ćemo naći naše najmilije, ali vrijeme odmiče i sve nam je teže da vjerujemo onima koji ovaj proces ne žele privesti kraju”, poručila je Tubićeva.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica podsjetio je da je od 1995. godine, kada je bilo 5.280 nestalih boraca i civila, riješeno 70 odsto slučajeva.

On je dodao da se proces traženja nestalih mora privesti kraju i da ne prihvata objašnjenja Tužilaštva BiH da za to nema novca.

Parastos su služili sveštenici Eparhije banjalučke.

Povodom Dana nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, položeni su vijenci na spomenik poginulim borcima na groblju “Sveti Pantelija”, na Spomen-kosturnici i spomeniku “12 beba” na Novom groblju.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici Vlade, Narodne skupštine, grada Banjaluka, Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila i drugih nevladinih organizacija.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender