Nikolić će pomoći maloj Rei

Spriječiti pokušaj prekrajanja istorije

“Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, počinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu”, rekao je Nikolić, obraćajući se na svečanosti promocije najmlađe klase oficira Vojske Srbije ispred zgrade parlamenta u Beogradu.

Nikolić je istakao da postoje nastojanja da se drugačije predstavi uloga Srbije u tom ratu, velikoj tragediji mnogih evropskih naroda, a srpskog prije svega.

“Nije im dovoljno što je Srbija ostala bez mladosti, braneći se od moćnika koji su na nju napali sa svih strana sveta. Nije im dovoljno, ili im nije drago što je Srbija povukla u pobedu svoje saveznike i razrešila dilemu da li će svet posle rata biti bolji ili gori”, naveo je Nikolić.

On je rekao da se Srbija mora postarati da potomcima ostavi “časnu istorijsku istinu” o učešću i pobjedi srpske vojske u tom ratu.

“Moramo sprečiti pokušaje revidiranja istorije. Ako su naši preci mogli da se odbrane od nadmoćnih vojski, možemo i mi da ih odbranimo od bezočnih laži i zbog njih i zbog nas”, naglasio je Nikolić.

Predsjednik Srbije naveo je da se u udžbenicima vojne taktike iz cijelog svijeta uči o genijalnim strategijama srpskih vojskovođa, kao što su Živojin Mišić ili Stepa Stepanović.

“Naš je zadatak i odgovornost da potomcima ostavimo časnu istorijsku istinu, da od svih napada savremenih `perača savesti` odbranimo i ogromne žrtve koje je Srbija prinela na oltar pobede saveznika”, rekao je Nikolić.

On je poručio da je srpski narod i danas ponosan na svoje junačke pretke, te da će čuvati svoju zemlju, njenu čast, vojničku slavu i ljudsku žrtvu, “braneći svuda i uvek istorijsku istinu o učešću i pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu”.

Svečanost povodom promocije najmlađe generacije oficira, među kojima i 29 djevojaka, održana je u Beogradu ispred Doma Narodne skupštine u prisustvu državnog i vojnog vrha Srbije. U prve oficirske činove pomovisana su i četiri pripadnika Vojske Crne Gore.

U programu svečanosti učestvovala je avijacija Vojske Srbije, sa avonima “galeb G-4” i “mig-29” i helikopteri “gazela”, a prikazan je i egzercir Garde i muzički program Umjetničkog ansambla “Stanislav Binički” i Reprezentativnog orkestra Garde.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender