Srušen spomenik stradalima u “Oluji”

Jedan od rijetkih spomenika Srbima stradalim u “Oluji” i drugim ratnim sukobima na području Kninske krajine srušen je u noći između četvrtka, 12. i petka, 13. septembra u selu Golubiću kod Knina.

Spomenik je podignut 2011. godine u porti crkve Svetog arhiđakona Stefana koja je prošle godine obilježila 550 godina postojanja, saopštilo je Udruženje porodica nestalih i poginulih lica “Suza”.

Spomen ploču sa krstom i natpisom “Sećanje na Golubićane stradale u ratovima” podigli su mještani Golubića, a na inicijativu Udruženja porodica nestalih Srba iz hrvatskog udruženja “Suza”.

“Iako su predstavnici porodica žrtava u Golubiću pod pritiscima braniteljskih udruženja, u dogovoru sa lokalnom vlašću prihvatili izmjenu prvobitnog spomen obilježja na kojem su se nalazila imena i prezimena 34 ubijena mještanina i postavili novu ploču sa novim tekstom, ni to nije moglo opstati”, navode u Udruženju “Suza”.

Ogorčenje je, kako navode u Udruženju “Suza”, tim veće što je spomenik u Golubiću podignut dvije godine prije, a srušen i polomljen neposredno poslije ulaska Hrvatske u EU.

U Udruženju “Suza” navode da su očekivali da će ulaskom Hrvatske u EU njihovo pravo na sjećanje i podignuti spomenici biti više zaštićeni i da će se i na drugim mjestima srpskih stradanja u Hrvatskoj nesmetano podizati spomen obilježja.

“Bol i razočarenje porodica nestalih najnovijim vandalskim činom rušenja spomenika u Golubiću je tim veći jer se na našem spisku još uvijek vodi 2.000 nestalih iz perioda 1991 -1995”.

U Udruženju “Suza” se pitaju kako će se rušenje spomenika odraziti na rješavanje sudbine nestalih i njihove sahrane u porodične grobnice u Hrvatskoj i zato od aktuelne vlasti traži da im omogući poštovanje prava na sjećanje, kao i na ubrzanje procesa rješavanja sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender