Ženeva, korak dalje od napada na Siriju?

Sjedinjenje Američke Države ne očekuju da će rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o sirijskom hemijskom oružju sadržati i dio koji se tiče moguće upotrebe vojne sile, zato što se Rusija tome protivi, izjavili su zvaničnici administracije američkog predsjednika Baraka Obame.

Rojters je prenio riječi neimenovanih funkcionera, koji su istakli da će umjesto toga SAD zahtijevati da rezolucija uključi više mogućih konsekvenci, ako Sirija odbije da preda hemijsko oružje.

“Posljedice koje bi u tom slučaju uslijedile, odnosile bi se na jačanje sankcija”, dodali su zvaničnici.

Oni su naglasili da SAD žele da vide napredak u razgovorima sa Rusijom i UN oko dogovora kojim bi Sirija predala hemijsko oružje u narednih nekoliko nedjelja.

Šefovi diplomatija SAD i Rusija Džon Keri i Sergej Lavrov su do duboku u noć razgovarali o rješenju krize zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, a razgovori u Ženevi danas su nastavljeni.

Prema navodima iz američke delegacije, Lavrov i Keri postigli su noćas napredak oko usvajanja dogovora o obimu zaliha tog oružja.

SAD su prethodno saopštile da neće dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije, izrazivši oprezni optimizam oko dogovora sa Rusijom.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom imao konstruktivne razgovore o sirijskom hemijskom oružju, koji će se nastaviti krajem ovog mjeseca u Njujorku kako bi se dogovorili o datumu za “Ženevu 2”.

Keri je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim kolegom i međunarodnim izaslanikom za Siriju Lahdarom Brahimijem, rekao da se sa Lavrovom dogovorio za još jedan sastanak oko 28. septembra u Njujorku.

Istovremeno, ruski ministar Lavrov pohvalio je američkog kolegu jer razumije važnost postizanja napretka na diplomatskom polju u pogledu Sirije.

Prvi ozbiljan test za odlučnost Amerike da problem riješi pregovorima očekuje se već u ponedjeljak, kada će tim inspektora UN objaviti izveštaj o napadima hemijskim oružjem u Siriji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao je u intervjuu televiziji Frans 24 da dijeli sumnje međunarodne zajednice da će Bašar el Asad poštovati međunarodni sporazum o sirijskom hemijskom oružju.

Ban Kimun će, kako se očekuje, Savetu bezbjednosti u ponedeljak predstaviti izvještaj o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Inspektori, koji su imali zadatak da utvrde da li je u napadu 21. avgusta u predgrađu Damaska korišćeno hemijsko oružje, završili su izvještaj. Diplomate navode da bi izvještaj mogao i da sadrži ko je odgovoran za taj napad, prenijela je agencija AP.

Iako je, bar prvobitno, bilo najavljivano da će do objavljivanja sadržaj dokumenta ostati tajna, francuski i britanski zvaničnici tvrde da imaju pouzdane informacije da će inspektori UN za napad okriviti Asadovu vladu.

“Zarobljeno” pola miliona Sirijaca

Pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Amos izrazila je zabrinutost zbog nemogućnosti pristupa područjima u okolini Damaska, gdje je oko 500.000 Sirijaca “zarobljeno zbog oružanih sukoba”.

“Ljudi ne mogu da odu iz oblasti koje drže vladine i opozicione snage, što ponekad mjesecima traje i ponestaje im pijaća voda, hrana, struja, lekovi”, upozorila je Amos, prenijela je agencija AFP.

Prema njenim riječima stižu veoma uznemiravajući izvještaji o Moadamijet el Šamu u blizini Damaska u kojima se navodi da su pod opsadom u poslednjih 10 mjeseci i da svakoga dana trpe granatiranje i oružane sukobe između vladinih i opozicionih trupa.

Agencije UN nisu u mogućnosti da dostave humanitarne isporuke u neke oblasti skoro godinu dana, a većina, od 70.000 stanovnika Moamamijet el Šama su pobjegli, mada je oko 12.000 ostalo zarobljeno među kojima ima slučajeva teške neuhranjenosti, posebno među djecom, navodi Amos.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender