22. 09. 2021.

Patrijarh: Sačuvati svoju vjeru, kulturu i jezik

U razgovoru sa predstavnicima vlasti grada Istočno Sarajevo i gradskih opština, kojem su prisustvovali i predstavnici vlasti na nivou Republike Srpske i institucija BiH, patrijarh Irinej je istakao da Srbi imaju vjeru, kulturu i istoriju koju ne smiju da iznevjere.

“Vi ste dio našeg naroda i to onaj zdraviji dio našeg naroda. Srbi su tragičari ovog vremena. Koliko je srpskog naroda napustilo krajeve u Hrvatskoj, koliko je to učinilo u BiH. I ti koji su otišli, pogotovo u inostranstvo, njih 90 odsto neće se nikada više vratiti u svoju otadžbinu“, istakao je srpski patrijarh, dodajući da je to veliki gubitak.

On je naglasio da je Srbima, i ovdje i na Kosovu, najpotrebnije da se oslobode političkih partija i da treba da postoji jedna jedinstvena partija srpskog naroda, te da ne čine ništa na sopstvenu štetu i u korist svojih neprijatelja.

“Moramo biti jedinstveni, jer to nam je nada za opstanak. Nisu slučajna ona četiri `S`. U Istočnom Sarajevu je ta svijest o jedinstvu prisutna i nadam se da će ta svijest ostati“, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, Administrativni centar grada Istočno Sarajevo treba da bude mjesto okupljanja naroda, a narod treba da ima povjerenja u ovu instituciju i ljude koji rade u njoj.

Patrijarh srpski Irinej rekao je novinarima da odlazi sa najljepšim utiscima iz Istočnog Sarajeva. “Odlazim zadovoljan onim što se danas desilo u srpskom Sarajevu i zadovoljan srpskim narodom koji ovdje živi i lijepom, dragom i blagoslovenom omladinom“, poručio je patrijarh Irinej.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je patrijarh Irinej dao svim učesnicima susreta hrabrosti i snage da nastave da rade poslove za narod za koje su i birani.

“Ova posjeta pada u dane kada obilježavamo 20 godina od osnivanja grada Istočno Sarajevo i krsnu slavu svetog Petra Zimonjića Sarajevskog. U ovom gradu je rođena Republika Srpska i ustanovljene su mnoge institucije Srpske“, podsjetio je Samardžija.

Prema njegovim riječima, na prostoru Istočnog Sarajeva sada živi oko 90.000 stanovnika.

“Ponosimo se našim univerzitetom na kojem studira oko 15.000 studenata, od kojih 8.000 u Istočnom Sarajevu. Univerzitet je organizovan tako da se nastava odvija u 10 gradova Republike Srpske. Od 90.000 stanovnika, zaposleno je oko 20.000, a oko 10.000 traži posao“, naveo je Samardžija.

On je istakao da su poruke koje je poslao patrijarh bile jake i da su izazvale jake emocije kod svih prisutnih.

“Patrijarh je apelovao da srpski narod bude jedinstven i složan, jedino tako možemo da uspijemo. Svi koji su bili tamo ispravno su razumjeli njegove poruke i nadam se da će u svojim poslovima i radnim zadacima koje obavljaju to i primjenjivati“, rekao je Samardžija.

Patrijarha Irineja pozdravili su brojni građani koji su se okupili ispred novoizgrađenog Administrativnog centra grada Istočno Sarajevo.

Posjetom Istočnom Sarajevu, patrijarh Irinej je okončao dvodevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj u okviru koje je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu povodom 40 godina arhijerejske službe mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender