26. 09. 2021.

Brod odvojen od grebena

Inženjer Marćelo Luski, koji nadgleda akciju, izjavio je da je kritična faza odvajanja olupine od grebena završena i da je brod uspravljen za nekoliko stepeni.

On je za televiziju “Skaj TG24” rekao da bi sada akcija uspravljanja mogla da ide brže.

Velika operacija uspravljanje olupine luksuznog broda, koji je potonuo 13. januara 2012. godine, počela je nakon tročasovnog odlaganja zbog nevremena.

Ovu akciju, koja do sada nije nikada izvedena za tako veliki brod, sprovodi tim od 500 ljudi i trebalo bi da traje oko 12 sati.

Brod je djelimično potonuo 13. januara kod ostrva Đilja u Tirenskom moru, kada je stradalo 32 ljudi.

Početak akcije bio je planiran za danas u 6 časova, ali je sinoćnje jako nevrijeme omelo ekipu.

“Ne mijenjamo plan. Nevrijeme nas je spriječilo da noćas postavimo plutajuću strukturu, na koju treba da bude postavljen kontrolni punkt. Sada treba da nadoknadimo to izgubljeno vrijeme”, rekao je šef projekta Franko Gabrijeli i dodao da nevrijeme nije moglo da se predvidi.

Ovakva akcija nije nikada ranije izvedena, a timovi koji rade na izvlačenju broda upozoravaju da postoji rizik da se brod raspadne na dijelove tokom izvlačenja, jer se ne zna u kakvom je stanju potopljeni dio do kojeg se ne može prići.

Brod “Kosta Konkordija” dug je 290 metara, širok 35 metara i težak 114.000 tona. Visok je kao zgrada od 11 spratova i velik kao tri fudbalska terena.

U procesu pripreme konstrukcija predviđenih za uspravljanje broda upotrebljeno je 30.000 tona čelika i uloženo više od 600 miliona evra.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender