Banjaluka: Đaci se guraju u dvije prostorije

Školu pohađaju učenici od prvog do petog razreda, koji zbog skučenog prostora na nastavu idu u tri smjene. Program za prve razrede je drugačiji od ostalih, pa se učitelji moraju snalaziti kako znaju i umiju ne bi li djeci koliko-toliko omogućili normalan rad. Roditelji su bijesni zbog činjenice da su iz Ministarstva prosvjete i kulture u više navrata rekli da su upoznati sa problemom, a ipak ništa ni ove godine nisu učinili.

Normalne uslove za školovanje

Majka učenika trećeg razreda koja je željela ostati anonimna kaže da joj nije svejedno što njeno dijete nema uslove, kao djeca iz užeg dijela grada, ali s obzirom na to da novca za mjesečnu kartu nema, ostaje joj samo da se nada, kako kaže, da će nova škola biti sagrađena bar kad joj drugo dijete krene u školu.

Škola ne zadovoljava osnovne uslove za rad. Trošni zidovi sami po sebi znače bolest. Đaci od prvog do četvrtog razreda guraju se u dvije male učionice, a nemaju ni salu za fizičko. Kada je lijepo vrijeme, mogu da budu napolju, ali zimi je druga priča. Živimo par kilometara od grada, a ne mogu čak ni poštenu školu da nam sagrade, da kada pošaljem dijete u školu ne strijepim da li peć dovoljno grije. Dobro je pa je sanitarni čvor saniran, do skoro su djeca išla u poljski WC, a i krov je sređen, pa bar ne prokišnjava, što je jedna briga manje. Pitam se ako već nemaju para za novu školu, pa zašto onda bar malo ne prošire postojeću, jer djeca su zaista uskraćena za mnoge aktivnosti – kaže ova majka. Predsjednik saveta MZ Česma Miladin Maličević, koji je upoznat sa ovim problemom, kaže da u posljednjih nekoliko godina sve što je urađeno je sanacija mokrog čvora i izgradnja dječjeg igrališta, ostalo još uvek tapka na mjestu.

– Radi se o trošnom objektu koji ima svega dvije prostorije, a koji iz godine u godinu pohađa sve više đaka. Djeca su stiješnjena u tim prostorijama i nemaju normalne uslove za učenje. Strašno je što se škola nalazi svega tri kilometra od grada, a da je tako zapostavljena – kaže Maličević i dodaje da način na koji se djeca griju kada dođe hladnije vrijeme, da nije žalostan bio bi smiješan.

Nova škola je nužna potreba

Inače, Mjesna zajednica Česma se razvija nevjerovatnom brzinom i, kako kaže naš sagovornik, sve više mladih kupuje kuće i započinje život baš u ovoj mjesnoj zajednici, zbog čega je i rekonstrukcija postojeće ili gradnja nove škole sada i više nego potrebna. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da su nedavno odobrili 40.000 KM za popravku krova i elektroinstalacija u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” kako bi učenici ove škole mogli bezbjedno pohađati nastavu. Oni dodaju da će pitanje prostora u Područnom odjeljenju u Česmi rješavati u skladu s raspoloživim sredstvima u budžetu.

-Upoznati smo sa nedostatkom prostora u Područnom odjeljenju ove škole u Česmi, ali nam je prioritet bio sanacija centralne škole, u kojoj nastavu pohađa više od 700 učenika.

U osnovne škole na području Banjaluke u proteklih sedam godina uloženo je više od osam miliona maraka iz Razvojnog programa Republike Srpske i budžeta Republike Srpske – kaže portparol Branka Rogač.

Ni centralna škola nije u boljoj situaciji

Direktorka OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Tatjana Vilendečić ističe da je centralna škola, koja je sagrađena nakon zemljotresa koji je 1969. godine zadesio Banjaluku, imala manje popravke, ali ništa značajnijeg karaktera, zbog čega je i sanacija centralne škole preko potrebna.
– Dobili smo dio srestava za popravku krova, koji je prokišnjavao i zbog kojeg je bio upitan početak ove školske godine. Centralna škola takođe treba dogradnju i sanaciju i mi smo pisali ministrastvu za obje škole, ostaje na njima da vide da li je prioritet škola sa 600 učenika u Boriku ili ona sa 120 u Česmi – kaže Vilendečićeva.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender