Masakr u Vašingtonu, zaključan Kongres

Napadač koji je ubijen u zgradi komande Mornarice u Vašingtonu, pošto je ubio najmanje 12 ljudi, identifikovan je kao Aron Aleksis, nekada nastanjen u Teksasu, služio u rezervnom sastavu Mornarice SAD od 2007. do 2011. godine.

Vlasti su saopštile da nema naznaka da je bio povezan s terorističkim grupama.

US Shooting Military Building

Istovremeno, jedan od dvojice osumnjičenih, za kojima policija traga posle pucnjave, takođe je identifikovan i utvrđeno je da on nije učestvovao u napadu, saopštila je vašingtonska policija.

“Bijelac u kožnoj odjeći je identifikovan i on nije osumnjičen za napad”, objavila je policija na društvenoj mreži Tviter.

Specijalci1

Prema ranijem saopštenju policije, među 12 poginulih u pucnjavi je jedan napadač, dok su dvojica osumnjičenih – crnac i bijelac u bekstvu, iako nije sigurno da je napad izvršilo više osoba.

Kako se očekuje, bezbjednosne službe američkog Kongresa uskoro će izdati naređenje da svi radnici na Kapitolu ostanu u kompleksu, iz koga niko neće moći da izađe niti će moći da uđe u njega.

Specijalci policija

Motiv napada nije poznat, a šefica policije je rekla da i dalje vjeruju da su još dva napadača na slobodi. Lanijer je saopštila da se radi o jednom bijelcu i jednom crncu, obojica starosti između 40 i 50 godina, obučeni u vojne uniforme.

Oni su viđeni sa vatrenim oružjem, ali kako je Lenijer navela, vjeruje se da su na neki način uključeni u napad.

Pucnjava se desila oko 8.20 po lokalnom vremenu, vatra je otvorena ispred zgrade, pucnjava je nastavljena unutra, a jedan od napadača je pucao sa galerije na ljude koji su sjedili u menzi.

Američki mediji javljaju da je troje ranjenih u kritičnom stanju. Jedan od napadača imao je AR-15 poluautomatsku pušku, koju koriste snage bezbjednosti, ali koja je veoma popularna među civilima u Americi.

Rik Mejson, koji je zaposlen u mornarici svjedoči da je napadač pucao sa četvrtog sprata zgrade.

“Pucao je u ljude koji su sjedeli u kafeteriji na prvom spratu”, rekao je Mejson. Dvoje svjedoka, koji su napustili sjedište Mornarice, rekli su za CNN da su vidjeli “visokog, crnog” čovjeka sa oružjem u ruci, dok su bježali na zadnji izlaz.

Jedan od svjedoka Tim Džuris bio je na četvrtom spratu zgrade u trenutku kada je čuo pucnje.

“Zvučalo je kao da neko puca iz pištolja na kapisle, a ne iz pravog oružja”, ispričao je Džuris izvještaču BBC-ja.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender