15. 08. 2022.

SPC pozvala Srbe da prisustvuju proslavi 1.700 godina Milanskog edikta

Pozivu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja već su se odazvali patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej, patrijarh jerusalimski Teofil, patrijarh moskovskim Kiril, arhiepiskop kiparski Hrizostom i arhiepiskop varšavski Savo.

Osim izaslanstava pravoslavnih crkava, centralnoj proslavi 1700-godišnjice Milanskog edikta prisustvovaće i predstavnici istočnih dohalkidonskih crkava, delegacija Vatikana sa predstavnicima Rimokatoličke crkve iz regiona, čelnici crkava reformacije, kao i različitih hrišćanskih organizacija i udruženja iz cijelog svijeta.

Prema utvrđenom protokolu, dolazak visokih gostiju očekuje se u petak, 4. oktobra, saopšteno je na sajtu SPC.

Beograđani će jedinstvenu priliku da pozdrave pravoslavne patrijarhe, arhiepiskope i druge goste imati u subotu, 5. oktobra u 9.00 časova, kada će u Sabornom hramu biti služena doksologija.

Potom će uslijediti zvanični prijemi i razgovori patrijarha Irineja, srpskih arhijereja i najviših predstavnika vlasti Srbije.

Centralni događaj ovogodišnjeg svehrišćanskog jubileja dogodiće se u nedelju, 6. oktobra, u 9.00 časova, kada će u Nišu, ispred novoizgrađenog hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene biti služena sveta arhijerejska liturgija, kojom će načalstvovati patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej.

Očekuje se da će, osim najviših državnih predstavnika Srbije, u rodni grad cara Konstantina Velikog doputovati i predstavnici država iz regiona, kao i ambasadori akreditovani u Srbiji.

U ponedeljak, 7. oktobra, gosti patrijarha srpskog Irineja će, zajedno sa svojim domaćinom, boraviti u Podgorici, gdje će biti osveštan novi Saborni hram posvećen Hristovom vaskrsenju.

Patrijarh i njegovi gosti će u utorak, 8. oktobra, u Beogradu, poslije pomena blaženopočivšem patrijarahu Pavlu u manastiru Rakovici, posjetiti izložbu Akademije SPC, a u večernjim časovima, u Narodnom pozorištu prisutvovati premijeri opere “In hoc signo” /”Pod ovim znakom ćeš pobijediti”/.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender