Iza napada na policiju stoji organizovan kriminal

Veljović je, u intervjuu za “Informer”, poslije mjesec dana ćutanja, rekao da nije želio da odgovara dok su se optužbe ticale lično njega, ali da “ovo sad već ide na rušenje sistema” i da “mafijaški lobisti i drugorazredni policajci izlaze sa tvrdnjama da je policija maltene kriminalna organizacija”.

“Iza svega se kriju oni koji su oštetili državu Srbiju i sve građane za višemilionske iznose i koji sada pokušavaju da izbjegnu kaznu. Prema našim informacijama, jedan od glavnih lobista je osoba koja je direktno umiješana u ozbiljna krivična djela, a koja su u vezi sa jednom od 24 sporne privatizacije. On sad pokušava da kreira javno mnjenje…”, rekao je Veljović.

Veljović je rekao da, u interesu istrage, nije u mogućnosti da otkrije ime te osobe, ali da će se “uskoro sve saznati”.

Iako je Tužilaštvo za organizovani kriminal, kome je policija dostavila dokaze, prije više mjeseci izvršilo kvalifikaciju krivičnog djela u koje je taj čovek umiješan, do hapšenja, prema Veljovićevim riječima, nije došlo, jer su neposredno prije toga

“krenuli žestoki napadi na policiju sve sa ciljem da bi se on zaštitio”.

“U to vrijeme bi bilo kontraproduktivno izvršiti to hapšenje jer bi se legitimna policijska akcija u dijelu javnosti sigurno iskoristila za tvrdnju da se policija sveti… Drugi razlog zbog koga osumnjičeni još nije uhapšen jeste poštovanje zakonske procedure”, kazao je Veljović.

Veljović je rekao da policija ima konkretne dokaze, da je osumnjičeni o kome je riječ “samo u jednoj ‘kombinaciji’ oštetio državu za oko milion evra”.

Direktor policije je, takođe, rekao da operativna saznanja policije ukazuju “da su se u napadu na policiju i državu uključili i drugi moćnici koji imaju iste interese”.

Komentarišući kritike načelnika PU Beograd Stevana Bjelića upućene njemu, Veljović je rekao da Bjelić na taj način pokušava da izbjegne svoju smjenu, ali da u tome neće uspjeti, i dodao da je prije desetak dana izašao sa usmenim prijedlogom kabinetu ministra za smjenu Bjelića.

Kao razloge za smjenu Bjelića, Veljović je naveo sukobe u PU Beograd koji “ozbiljno blokiraju rad”, “privatizacije i nepotizma”, kao i “hronične nezainteresovanosti Bjelića za aktuelne istrage”.

Veljović je rekao da nema dokaza da je general Bjelić dio organizovane grupe koja radi protiv njega, ali je ocijenio kao “veoma indikativno da je general Bjelić bez odobrenja ministarstva sada izašao u javnost i iznio lažne optužbe”.

Direktor policije je demantovao optužbe Bjelića vezane za sporost istrage oko paljenja ambasada, ističući da je upravo on insistirao da se maja prošle godine formira mješovita Radna grupa zadužena za tu istragu.

Veljović je rekao da je policija u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal krenula u istragu aktivnosti Miroslava Miškovića u vezi sa spornim privatizacijama putarskih firmi, “C marketa” i “Luke Beograd”, i najavio da će uskoro sve te istrage biti okončane.

Veljović je kazao da je od 2006. godine direktor policije i da nikada nije imao “veću podršku države u vlasti u aktivnostima na rješavanju najtežih krivičnih djela”, demantujući postojanje eventualnih nesuglasica.

“Da li zaista mislite da bismo uspjeli da riješimo najveće slučajeve organizovanog kriminala bez bezrezervne podrške državnog vrha”, zapitao je Veljović.

Izvor: Informer

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender