24. 10. 2021.
SDS nije izdao nacionalne interese Srpske

Dodik želi da pokaže da kontroliše situaciju i u Sarajevu

“Ovo je čisto pokazivanje sile od Milorada Dodika i, na neki način, poruka koju želi da pošalje – da ne samo da apsolutno kontroliše situaciju u Banjaluci nego da to radi i u Sarajevu”, rekao je Bosić novinarima u Sarajevu.

Bosić, koji je i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocijenio je da će glasanje u parlamentu o smjeni kadrova SDS-a pokazati ko će od političkih aktera iz Federacije podržati takvu inicijativu, odnosno ko je “pod Dodikovom kontrolom”.

“Jer, ne postoji nijedan razlog da bilo ko podrži inicijativu za smjenu Mirka Šarovića, čovjeka koji je radio u interesu BiH, pa samim tim i za Srpsku“, rekao je Bosić.

Kada je riječ o odnosu SDS-a prema Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koji su u parlamentarnu proceduru uputili SDP i SBB, Bosić je naveo da su SDS i SNSD do sada imali zajednički stav u vezi sa rješavanjem ovog problema.

“Uglavnom je dogovor bio da SNSD, koji je ranije pregovarao o vojnoj i državnoj imovini, nastavi da radi taj posao, a da ćemo ga mi podržavati sve dotle dok mislimo da je dogovor korektan. Posljednji dogovor koji je postojao podrazumijevao je paket vojne i državne imovine“, podsjetio je Bosić.

Prema njegovim riječima, navedenim prijedlogom zakona očigledno je da je taj paket raspakovan na vojnu i državnu imovinu.

“SDS će u ovim novim uslovima, kada više nema nikavu obavezu dogovaranja, niti usaglašavanja sa SNSD-om, morati razmotriti tu situaciju i donijeti svoju odluku o podrškci ili odbijanju bilo kojeg prijedloga”, kaže Bosić.

Komentarišući informacije da je došlo do dogovora SDA i HDZ BiH o rješavanju pitanja u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/ Bosić je rekao da podržava svaki dogovor na nivou Federacije o rješavanju pitanja “Sejdić-Finci”.

“Naš stav je poznat da ćemo podržati svaki dogovor koji se postigne u Federaciji. Ja se nadam da taj dogovor neće ostati na dvije stranke nego da će imati podršku i ostalih partija u FBiH”, naveo je Bosić.

On je istakao da, ukoliko na nivou Federacije prije najavljenog sastanka u Briselu, bude postignut dogovor o pitanju “Sejdić-Finci” neće biti potreban novi sastanak političkih lidera u BiH i da se sve može završiti u Briselu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender