Drama u Austriji: Lovokradica ubio četiri lica

Ubijena su dva policajca, vozač Hitne pomoći i još neidentifikovani muškarac. Trećeg policajca je uzeo za taoca i pobjegao s mjesta događaja te se zabarikadirao na svojoj farmi, 70-ak kilometara dalje, u blizini Melka.

Јoš dvojica policijskih službenika su povrijeđeni u vatrenom okršaju s lovokradicom. Na farmi je pronađen ukradeni policijski automobil.

Policija je tokom noći bila obaviještena da je jedan lovokradica, poznat vlastima kao 56-godišnji Alois H, ponovo u lovu, a na osnovu te informacije zatvoren je jedan put, a dva pripadnika specijalne jedinice policije Kobra zaustavili su u blizini mjesta Anaberg vozilo osumnjičenog.

Specijalna jedinica uključena je u ovu akciju pošto se već godinama vodi borba protiv lovokradica u ovom kraju.

Vozač automobila odmah je, prema riječima portparola policije u Donjoj Austriji Јohanu Baumšlageru, otvorio vatru na pripadnike Kobre.

Јedan policajac je pogođen, a za vrijeme ukazivanja pomoći od strane hitne pomoći lovokradica je upucao i vozača hitne pomoći.

Takođe je i drugi policajac povrijeđen u oružanom okršaju. Lovokradica je uspio da pobjegne pješice do jedne raskrsnice, gdje je stajala policijska patrola, na koju je odmah otvorio vatru. Tom prilikom je jedan policajac pogođen, a njegov kolega je uzet kao talac.

Policijskim kolima lovokradica, sa taocem, odvezao se do svog poljoprivrednog imanja u mjestu Grospril kod Melka, gdje se zabarikadirao.

Prema policiji, on posjeduje veliku količinu municije, a policija je sa oko stotinu čuvara reda opkolila imanje.

Policija je potvrdila da je osumnjičeni u više navrata pucao na svom imanju, i nije želio da prihvati kontakt sa policijom. Lovokradica je, prema pisanju austrijskih medija, godinama na tom području ubijao jelene za trofeje – odrezao bi im glave zbog rogova, a trupla ostavljao odbačena uz cestu.

Policija je na imanje dovukla i tešku mehanizaciju, oklopna vozila.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender